You are currently viewing Jaglanka kakaowo-bakaliowa!

Jaglanka kakaowo-bakaliowa!

jaglanka mniam

Coś na dobry początek dnia? Idealny zastrzyk energii 🙂

~ ½ szklanki kaszy jaglanej,

~ łyżeczka kakao naturalnego,

~ łyżka miodu naturalnego,

~ orzechy (fistaszki) 10-15szt. – obrane z łupinki rzecz jasna! 🙂

~ suszone śliwki 5szt.

~ rodzynki (garść),

~ daktyle 5 szt.

~ łyżka pestek słonecznika,

~ łyżeczka wiórków kokosowych.

Kaszę ugotować (w stosunku 2:1). Przed gotowaniem obowiązkowo kaszę należy sparzyć wrzątkiem (ja robię to dwukrotnie). Następnie gotuję wodę i zalewam kaszę wrzątkiem. Można ugotować na mleku roślinnym lub krowim.

Do gotującej kaszy dodaję łyżeczkę kakao, gotuję 10 min, gdy już woda wsiąknie w ziarno wyłączam i odstawiam. Pod koniec dodaję miodzik, słonecznik.

W osobnym naczyniu zalewam wrzątkiem daktyle i rodzynki. Orzechy i pozostałe bakalie dodaję do kaszy. Wszystko miksuję blenderem na gładką masę.

Udekorować wiórkami kokosowymi. Jaglanka zdrowa i przyjemna dla podniebienia 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz