Burgery z kurczakiem garam masala

Dziś pomysł na szybki obiad i trochę zdrowsza wersja popularnego hamburgera. Zamiast tłustego mięsa niewiadomego pochodzenia zagościł kurczak w aromatycznej otoczce garam masali. W miejsce sosu majonezowego mamy ten na bazie jogurtu naturalnego. Dodajmy jeszcze trochę świeżych warzyw i mamy wspaniałe burgery, które z pewnością ucieszą całą rodzinę 😀

Składniki:

  • 4 bułki
  • pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • garam masala
  • 4 liście sałaty
  • pomidor
  • 8 plasterków zielonego ogórka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku

Pierś kurczaka pokroić na płaty. Lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem i garam masalą. Usmażyć. Pokrojone bułki podgrzać w piekarniku. Z przeciśniętego przez praskę czosnku, jogurtu i przypraw przyrządzić sos. Na dolnych połówkach bułek układać sałatę, mięso, pomidora pokrojonego w plastry, zielonego ogórka. Polać sosem. Przykryć drugą częścią pieczywa.

Pyszności życzę :D

Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *