Zakwas chlebowy żytni
SONY DSC

Zakwas chlebowy żytni

Zakwas chlebowy żytni to niewielka ilość ciasta, przygotowanego na bazie mąki żytniej, zawierającego rozmnożone bakterie kwasu chlebowego oraz dzikie drożdże.  Można go pozyskać od kogoś i dokarmiać lub od podstaw przygotować samodzielnie. Ja zachęcam oczywiście do tej drugiej opcji 😉 Przepis na chleb na zakwasie tutaj: https://kuchenna.pl/chleb-razowy-na-zakwasie-2032.html )

Składniki:

  • 3 – 5 łyżek mąki żytniej razowej (na dobę)
  • 3 – 5 łyżek wody przegotowanej, mineralnej lub źródlanej (na dobę)

W słoiku o pojemności 1 l wymieszać 5 łyżek mąki z 5 łyżkami wody. Powstałą gęstą papkę odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Przez 6 kolejnych dni, najlepiej o tej samej porze dnia, uzupełniać zakwas 3 łyżkami mąki i 3 wody, dokładnie mieszając. Istotne jest by zachować proporcje 1:1. Słoika nie można zakręcać. Najlepiej przykryć go szmatką. Pracujący zakwas wyraźnie zwiększa swoją objętość. Tworzą się w nim charakterystyczne pęcherzyki powietrza. Jego zapach staje się kwaśny. Siódmego dnia można już bez problemu upiec pierwszy chleb 🙂 Gotowy zakwas przechowujemy w lodówce. Raz na dwa tygodnie należy go „dokarmić” 3 – 5 łyżkami mąki i 3 – 5 wody.

Pyszności życzę

:D

 

Asia

SONY DSC

 

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz