Zakwas chlebowy żytni to niewielka ilość ciasta, przygotowanego na bazie mąki żytniej, zawierającego rozmnożone bakterie kwasu chlebowego oraz dzikie drożdże. Można go pozyskać od kogoś i dokarmiać lub od podstaw przygotować samodzielnie. Ja zachęcam oczywiście do tej drugiej opcji 😉 Przepis na chleb na zakwasie tutaj: http://kuchenna.pl/chleb-razowy-na-zakwasie-2032.html )
Składniki:
- 3 – 5 łyżek mąki żytniej razowej (na dobę)
- 3 – 5 łyżek wody przegotowanej, mineralnej lub źródlanej (na dobę)
W słoiku o pojemności 1 l wymieszać 5 łyżek mąki z 5 łyżkami wody. Powstałą gęstą papkę odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Przez 6 kolejnych dni, najlepiej o tej samej porze dnia, uzupełniać zakwas 3 łyżkami mąki i 3 wody, dokładnie mieszając. Istotne jest by zachować proporcje 1:1. Słoika nie można zakręcać. Najlepiej przykryć go szmatką. Pracujący zakwas wyraźnie zwiększa swoją objętość. Tworzą się w nim charakterystyczne pęcherzyki powietrza. Jego zapach staje się kwaśny. Siódmego dnia można już bez problemu upiec pierwszy chleb 🙂 Gotowy zakwas przechowujemy w lodówce. Raz na dwa tygodnie należy go „dokarmić” 3 – 5 łyżkami mąki i 3 – 5 wody.
Pyszności życzę
Asia
Pingback: Chleb razowy na zakwasie | Kuchenna.pl | Przepisy kulinarne