Chleb pieczony na zakwasie wymaga czasu, ale jest niezwykle zdrowy, bo pomaga odbudować korzystną florę bakteryjną przewodu pokarmowego człowieka. Bakterie kwasu mlekowego obecne w takim chlebie skutecznie eliminują azotany, azotyny, pleśnie uznawane za związki rakotwórcze. Stymulują nasz system immunologiczny i wpływają korzystnie na działanie całego organizmu. Chleb na zakwasie długo zachowuje świeżość i jest pyszny 😉
Składniki:
- 5 łyżek zakwasu chlebowego żytniego (przepis tutaj: http://kuchenna.pl/zakwas-chlebowy-zytni-2029.html)
- 300 g mąki żytniej razowej lub orkiszowej
- 300 g mąki pszennej razowej
- 600 ml ciepłej wody
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki siemienia lnianego (opcjonalnie)
- 2 łyżki pestek słonecznika (opcjonalnie)
- 2 łyżki pestek dyni (opcjonalnie)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką w misce. Gotową masę przełożyć do formy
(ja korzystam z silikonowej dedykowanej do chleba, nie wymaga natłuszczania czy papieru
do pieczenia), szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 4 – 6 godzin
(lub np. na całą noc). Dobierając formę należy pamiętać, że ciasto znacznie powiększy swoją objętość. Piec ponad godzinę w temperaturze 200 stopni. Chleb należy kroić dopiero
po całkowitym wystygnięciu, najlepiej dopiero następnego dnia. Jest gotowy gdy postukany wydaje głuchy odgłos.
Pyszności życzę
Asia
Pingback: Zakwas chlebowy żytni | Kuchenna.pl | Przepisy kulinarne