Chleb razowy na zakwasie

12191085_900191556703290_4325985638237269280_nChleb pieczony na zakwasie wymaga czasu, ale jest niezwykle zdrowy, bo pomaga odbudować korzystną florę bakteryjną przewodu pokarmowego człowieka. Bakterie kwasu mlekowego obecne w takim chlebie skutecznie eliminują azotany, azotyny, pleśnie uznawane za związki rakotwórcze. Stymulują nasz system immunologiczny i wpływają korzystnie na działanie całego organizmu. Chleb na zakwasie długo zachowuje świeżość i jest pyszny 😉

Składniki:

  • 5 łyżek zakwasu chlebowego żytniego (przepis tutaj: http://kuchenna.pl/zakwas-chlebowy-zytni-2029.html)
  • 300 g mąki żytniej razowej lub orkiszowej
  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 600 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki siemienia lnianego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki pestek słonecznika (opcjonalnie)
  • 2 łyżki pestek dyni (opcjonalnie)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką w misce. Gotową masę przełożyć do formy
(ja korzystam z silikonowej dedykowanej do chleba, nie wymaga natłuszczania czy papieru
do pieczenia), szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 4 – 6 godzin
(lub np. na całą noc). Dobierając formę należy pamiętać, że ciasto znacznie powiększy swoją objętość. Piec ponad godzinę w temperaturze 200 stopni. Chleb należy kroić dopiero
po całkowitym wystygnięciu, najlepiej dopiero następnego dnia. Jest gotowy gdy postukany wydaje głuchy odgłos.

Pyszności życzę

:D

Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *