Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki pszennej razowej
- 150 g zimnego masła
- 4 żółtka
- 16 g cukru waniliowego
- 1,5 łyżki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- masło i mąka do wysypania blachy
- cukier puder
mus jabłkowy (lub 1 l gotowego musu):
- 1 kg jabłek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Z obu rodzajów mąk, masła, cukrów i żółtek zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 części (1/3 i 2/3) i odłożyć do lodówki na 40 minut. W tym czasie przygotować mus. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na niewielkie kawałki. Wrzucić do garnka wraz z cukrem i cynamonem. Prażyć do momentu aż się rozpadną, często mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką. Wyłożyć spód i boki większą częścią ciasta. Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Mniejszą część ciasta rozwałkować i wyciąć dowolne kształty wybraną foremką do ciasteczek. Wyjąć spód, równomiernie wysypać na niego 2 łyżki bułki tartej, wyłożyć mus z jabłek oraz kształty wycięte z mniejszej porcji masy. Piec kolejne 35-40 minut, aż do zrumienienia. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Pyszności życzę
Asia