Sezon gruszkowy w pełni i chociaż połączenie owoców i sera nie wszystkim może przypadnie do gustu, polecam na śniadanie słodkie i energetyczne grzanki. Nie tylko apetycznie się prezentują i wybornie smakują. Unoszący się w powietrzu aromat pieczonej gruszki z nutą cynamonu jest niepowtarzalny… I można z entuzjazmem rozpocząć kolejny dzień 😀
Składniki:
- 2 gruszki
- cynamon
- kardamon (opcjonalnie)
- 2 kromki pieczywa
- oliwa z oliwek
- kilka listków bazylii
- 4 plasterki sera pleśniowego
- pół łyżki łuskanych ziaren słonecznika
- pół łyżki ziaren dyni
Pozbawione gniazd nasiennych gruszki, oprószyć odrobiną cynamonu i, wedle uznania, kardamonu. Piec 20-30 min (do miękkości) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W międzyczasie delikatnie przesmażyć ziarna słonecznika i dyni. Kromki pieczywa skropić oliwą i przygotować z nich chrupiące grzanki. Zarumienione wyjąć z opiekacza, udekorować listkami bazylii. Ułożyć na nich kolejno plasterki sera pleśniowego, pokrojoną gruszkę i przesmażone ziarna.
Pyszności życzę
Asia
Na mojej babci drzewie zostały 3 gruszki! Akurat!
To w sam raz na 1.5 pysznego śniadania! 😀
Wszystko fajnie, tylko kto ma rano czas na pieczenie gruszek? Chyba, że to niedzielne śniadanie 😉
Gruszki można z powodzeniem przygotować poprzedniego dnia i przechować w lodówce. A dla bardzo zapracowanych pozostaje niedzielny poranek 😀