Witajcie,
latem Uwielbiam gotować robić zupy- kremy z dodatkiem młodych, aromatycznych warzyw, które mają intensywne smaki. Szczególnie dotyczy to pomidorów, które wreszcie zaczynają nabierać swoich walorów smakowych. A taki pomidoro-maniak jak ja czeka cały rok na ten moment.
Składniki :
- 3 duże pomidory,
- 4 średniej wielkości marchewki,
- 1 duża młoda cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- oliwa z oliwek aromatyzowana ( chili i czosnek),
- oliwa z oliwek aromatyzowana ( bazylia i zioła),
- domowej roboty vegetka ,
Sposób przygotowania :
- Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki po czym kroimy na mniejsze kawałki.
- Marchewki obieramy i kroimy na większe talarki.
- Obieramy oraz kroimy cebulę i czosnek ( nie muszą być bardzo drobno bo na koniec gotowania całość 'blenderujemy ’ ).
- Do garnka wlewamy oliwę z oliwek dodatkowo ja dodałam odrobinę oliwy aromatyzowanej chili & czosnek.
- Na oliwie podsmażamy cebulkę i czosnek, po chwili dodając pokrojoną marchewkę i całość pod przykryciem chwilkę ’ smażymy’, aż wszystkie warzywka się zarumienią.
6. Następnie wlewamy bulion ( w mojej wersji woda z domowej roboty 'vegetką’ wersja na zupę na szybko ). I wszystko razem gotujemy.
7. Kiedy marchewka będzie już prawie ugotowana dodajemy pokrojone wcześniej pomidory i razem jeszcze gotujemy pod przykryciem. W tym momencie możemy także według uznania i potrzeb doprawić nasza zupę.
8. Kroimy w kosteczkę chleb ( ja najbardziej lubię ten 'wczorajszy’ ) i na oliwie ( ja użyłam oliwę aromatyzowaną bazylia&zioła) podsmażamy delikatnie przyprawiając przyprawą do grzanek.
9. Całość 'blenderujemy ’. Podajemy z grzankami.
Krem naprawdę POLECAM ! I życzę Smacznego 🙂