Tarty … Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty. Zarówno te na ostro jak i na słodko, te na cieście własnej roboty i te na kupnym cieście francuskim. Dzisiaj właśnie ta wersja na szybko, dla zapracowanych ludzi.
Ciasto francuskie to jeden z tych produktów, który mam zawsze w lodówce, ze względu na fakt, że po pierwsze je uwielbiam, a po drugie, że ciasto to często ratuje mnie w sytuacjach awaryjnych. Czytaj : niespodziewani goście, nagłe zachcianki mojego męża pod tytułem „coś bym zjadł ale nie wiem co” , albo po prostu z braku pomysłów i czasu na obiad.
I tak było i tym razem.
Dzisiaj tarta mocno pomidorowa bo pomidorów u mnie w jadłospisie nigdy za dużo. A mianowicie moja dzisiejsza tarta będzie z sosem a’la pomidorowe pesto, z suszonymi i koktajlowymi pomidorami, dla ostrości udekorowana salami, wspaniale ciągnącym się serem camembert oraz świeżymi listkami rukoli i odrobiną ogórka konserwowego na specjalne życzenie mojego męża, który je po prostu bardzo lubi.
Składniki :
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 6 pomidorów suszonych z oliwy,
- 150 gram salami,
- 2 ogórki konserwowe,
- jeden ser camembert,
- kilka listków świeżej rukoli.
Wykonanie :
- Ciasto francuskie wykładamy na blaszkę wraz z papierem do pieczenia, wykonujemy widelcem kilka dziurek, po czym smarujemy dokładnie wykonanym pomidorowym sosem Wykonanie sosu : obieramy niedużego pomidora za skórki i kroimy jak najdrobniej. Wrzucamy go do szklanej miseczki, dodajemy odrobinę cukru, drobno posiekanego czosnku, cebuli, odrobiną oregano i zalewamy oliwą ( ja czasem dodaję też koncentratu pomidorowego). Wszystko razem ze sobą ucieramy tworząc sos.
- Na warstwę sosu układamy wszystkie pozostałe składniki ( wiem, że w niektórych przepisach jest tak, że najpierw podpieka się samo ciasto a potem nakłada składniki ale ja robię wszystko od razu ).
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Smacznego,
Kasia 🙂
Uwielbiam tarty. Cały rok czekam na dynie, do tego gorgonzola i najlepsza tarta na świecie gotowa. Z tych szybkich na cieście francuskim ( które też zawsze mam w lodówce ;-)) najbardziej lubię z pomidorkami, serem kozim i tymiankiem.
Twoja wygląda baaaardzo smakowicie. Tylko ten ogórek nie może mnie przekonać ;-))
Hehe no mój mąż lubi ogórki i zawsze dla niego gdzieś je 'umieszczam’ ale zauważ, że na jednej połówce jest więcej suszonych pomidorów a na drugiej ogórka 🙂
No tak mężowi trzeba dogadzać 🙂
ano … szczególnie tak wybrednemu 😛
i jestem szalenie ciekawa tej Twojej z dynią …. muszę spróbować koniecznie !