You are currently viewing Oscypek z grilla a raczej z patelni.

Oscypek z grilla a raczej z patelni.

W tamtym tygodniu dostałam bardzo pyszny prezent prosto z Zakopanego, a mianowicie –oscypek. Czy pisałam już jak uwielbiam oscypki? Decyzja co z nim zrobić zapadła błyskawicznie ponieważ oscypek prosto z grilla to jedna z moich ulubionych zakąsek, szczególnie podczas wyjazdów do Karpacza. Oscypka pokroiłam na cztery plastry o grubości około 3 cm każdy. Skropiłam oliwą z każdej strony oraz obtoczyłam sypką papryką. Na patelni obsmażyłam z każdej strony na złoty kolor.

Składniki :

  • oscypek,
  • czerwona sypka papryka,
  • oliwa z oliwek

Całość podałam razem z sałatką z pomidorem, ogórkiem, sosem winegret i ziołami oraz frytkami.

Sałatka :

  • sałata lodowa,
  • pomidor,
  • zielony ogórek ( opcjonalnie konserwowy bądź małosolny),
  • oliwa,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • zioła : bazylia, oregano, tymianek ( lub inne wasze ulubione)- do przygotowania sosu winegret.

Sposób szybki, prosty a rezultat….

Smacznego 🙂

Kasia.

Ten post ma 2 komentarzy

  1. Zdrowa odmiana fast fooda? 🙂 Jak pojadę do domu na Podhale, to sprawdzę Twoją propozycję podania oscypków. Czasami przyrządzamy je właśnie na grillu i są wyśmienite, ciekaw jestem jakie będą z patelni. Robiłaś to na zwykłej patelni, czy grillowej?

    1. Kasia

      No właśnie na zwykłej bo tylko taką miałam pod ręką ale powiem Ci, że dały radę. Oczywiście nie ma jak to oscypki prosto z grilla podawane w górach ale… alternatywa tez nie najgorsza 🙂

Dodaj komentarz