You are currently viewing Grillowane piersi z kurczaka pod szpinakową pierzynką.

Grillowane piersi z kurczaka pod szpinakową pierzynką.

Że warto jeść szpinak to już każdy wie o przedszkola.  Zawiera przede wszystkim dużo żelaza, oraz kwasu foliowego- zalecany jest szczególnie kobietom walczącym z niedokrwistością albo w ciąży. Szpinak sam w sobie może nie jest najlepszy na świecie ale parzcież można go tak przygotować i zestawić z takimi składnikami, że będzie naprawdę apetycznym dodatkiem.

Składniki :

  • jedna podwójna pierś z kurczaka,
  • przyprawy : sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do grillowanego kurczaka,
  • oliwa z oliwek,
  • opakowanie szpinaku ( tym razem mrożony, latem może być świeży),
  • 1 serek topiony,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki śmietany.

Sam sposób na przygotowanie szpinaku :

  • Szpinak przekładamy do garnka i na gazie odmrażamy, dodając  w między czasie czosnku, śmietany,  a gdy uzyska już oczekiwaną konsystencję rozpuszczamy serek topiony i doprawiamy przyprawami do smaku.

Grillowane piersi z kurczaka :

  • Kilka godzin wcześniej marynujemy filety z kurczaka, które wcześniej delikatnie ubijamy tak aby miały około 2 cm grubości.
  • Marynujemy według uznania czym lubimy u mnie to tym razem było : oliwa z oliwek, odrobina ostrej papryki, pieprz, sól ( którą dodaję na samym końcu aby pory mięsa nie zamknęły się) oraz przyprawa do grillowanego drobiu,
  • Filety grillują na specjalnej patelni do grillowania, o której pisałam już kiedy pokazywałam wam mój pomysł na szaszłyki.
  • Podaję grillowaną pierś z kurczaka pod pierzynką z szpinaku.

Jak dla mnie i wygląda i smakuje rewelacyjnie 🙂

Pozdrawiam,

Kasia 🙂

Ten post ma 10 komentarzy

  1. Agabi

    dla mnie też wygląda rewelacyjnie, a jutro dowiem się jak smakuje:)

  2. Kasia

    Polecam polecam 🙂

  3. Inspirowane smakiem

    Weekend bez szpinaku weekendem straconym! Dziś mam w wersji z makaronem, a w zeszłym tygodniu miała rolady szpinakowe. 😉

    1. Kasia

      mniammm 🙂
      ja się ostatnio do szpinaku przekonywuję. dawniej jak mnie babcia częstowała to przez gardło mi nie chciał przejść a teraz kiedy sama doprawiam, kiedy sama zestawiam z innymi produktami…przekonywuję się i bardzo lubię. Rolady ze szpinakiem też bardzo lubię.

  4. mery

    z topionym serkiem nie robiłam, spróbuję akurat dzisiaj kupiłam szpinak 🙂 i akurat nie miałam pomysłu co zrobić na obiad !

    spróbuj z serem fetopodobnym kiedyś też pasuje fajnie

    odpuściłabym tylko tą przyprawę gotową do kurczaka 🙂

    1. kuchenna.pl

      ooo z fetapodobnym owszem też może być 🙂 ja miałam akurat topiony i ta wersja też mi pasuje.

      🙂

    1. kuchenna.pl

      🙂
      sama byłam zaskoczona jak takie proste danie się fajnie prezentuje i jak smakuje !

  5. Iksa

    ale komentarzy usuwać nie musicie 😉

Skomentuj kuchenna.pl Anuluj pisanie odpowiedzi