Że warto jeść szpinak to już każdy wie o przedszkola. Zawiera przede wszystkim dużo żelaza, oraz kwasu foliowego- zalecany jest szczególnie kobietom walczącym z niedokrwistością albo w ciąży. Szpinak sam w sobie może nie jest najlepszy na świecie ale parzcież można go tak przygotować i zestawić z takimi składnikami, że będzie naprawdę apetycznym dodatkiem.
Składniki :
- jedna podwójna pierś z kurczaka,
- przyprawy : sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do grillowanego kurczaka,
- oliwa z oliwek,
- opakowanie szpinaku ( tym razem mrożony, latem może być świeży),
- 1 serek topiony,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki śmietany.
Sam sposób na przygotowanie szpinaku :
- Szpinak przekładamy do garnka i na gazie odmrażamy, dodając w między czasie czosnku, śmietany, a gdy uzyska już oczekiwaną konsystencję rozpuszczamy serek topiony i doprawiamy przyprawami do smaku.
Grillowane piersi z kurczaka :
- Kilka godzin wcześniej marynujemy filety z kurczaka, które wcześniej delikatnie ubijamy tak aby miały około 2 cm grubości.
- Marynujemy według uznania czym lubimy u mnie to tym razem było : oliwa z oliwek, odrobina ostrej papryki, pieprz, sól ( którą dodaję na samym końcu aby pory mięsa nie zamknęły się) oraz przyprawa do grillowanego drobiu,
- Filety grillują na specjalnej patelni do grillowania, o której pisałam już kiedy pokazywałam wam mój pomysł na szaszłyki.
- Podaję grillowaną pierś z kurczaka pod pierzynką z szpinaku.
Jak dla mnie i wygląda i smakuje rewelacyjnie 🙂
Pozdrawiam,
Kasia 🙂
dla mnie też wygląda rewelacyjnie, a jutro dowiem się jak smakuje:)
Polecam polecam 🙂
Weekend bez szpinaku weekendem straconym! Dziś mam w wersji z makaronem, a w zeszłym tygodniu miała rolady szpinakowe. 😉
mniammm 🙂
ja się ostatnio do szpinaku przekonywuję. dawniej jak mnie babcia częstowała to przez gardło mi nie chciał przejść a teraz kiedy sama doprawiam, kiedy sama zestawiam z innymi produktami…przekonywuję się i bardzo lubię. Rolady ze szpinakiem też bardzo lubię.
z topionym serkiem nie robiłam, spróbuję akurat dzisiaj kupiłam szpinak 🙂 i akurat nie miałam pomysłu co zrobić na obiad !
spróbuj z serem fetopodobnym kiedyś też pasuje fajnie
odpuściłabym tylko tą przyprawę gotową do kurczaka 🙂
ooo z fetapodobnym owszem też może być 🙂 ja miałam akurat topiony i ta wersja też mi pasuje.
🙂
A ja tak szpinak uwielbiam 🙂 Takie danie to coś dla mnie 😉 I tak pysznie wygląda :p
🙂
sama byłam zaskoczona jak takie proste danie się fajnie prezentuje i jak smakuje !
ale komentarzy usuwać nie musicie 😉
Pingback: Dania i Przekąski z Grilla – 10 Pysznych Przepisów – Twojediy