Staramy się jeść zdrowo, staramy się być fit. Nasza świadomość się zwiększa – wiemy już, że produkty oferowane w marketach często nafaszerowane są chemią, która nie może korzystnie wpływać na nasz organizm. Zamiast napompowanych spulchniaczami chlebów, proponuję od czasu do czasu, przygotować proste, smaczne i zdrowe bułeczki. Przepis z Maminego zeszytu -> patrz NAJLEPSZY 😀
Składniki:
- 400 g chudego twarogu
- 4 jajka
- 20 – 24 łyżki otrąb (mieszanych: pszennych, żytnich, owsianych)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- 2 łyżki siemienia lnianego (opcjonalnie)
- 2 łyżki pestek słonecznika (opcjonalnie)
- 2 łyżki pestek dyni (opcjonalnie)
- 4 łyżeczki ziół suszonych: prowansalskie, tymianek, mięta (opcjonalnie)
Ubić pianę z białek. Pozostałe składniki zagnieść ręką w misce. Na koniec dodać białka i jeszcze raz wyrobić masę. Formować niewielkie kulki, spłaszczać i piec na papierze do pieczenia,
w piekarniku nagrzanym do około 170 stopni, przez około 20-30 min.
Pyszności życzę
Asia
Wyglądają cudnie! z chęcią bym zjadła 🙂
Zapraszam do mnie 🙂
Powrót do bloga w smacznym stylu? 🙂