Zakwas chlebowy żytni

SONY DSCZakwas chlebowy żytni to niewielka ilość ciasta, przygotowanego na bazie mąki żytniej, zawierającego rozmnożone bakterie kwasu chlebowego oraz dzikie drożdże.  Można go pozyskać od kogoś i dokarmiać lub od podstaw przygotować samodzielnie. Ja zachęcam oczywiście do tej drugiej opcji 😉 Przepis na chleb na zakwasie tutaj: http://kuchenna.pl/chleb-razowy-na-zakwasie-2032.html )

Składniki:

  • 3 – 5 łyżek mąki żytniej razowej (na dobę)
  • 3 – 5 łyżek wody przegotowanej, mineralnej lub źródlanej (na dobę)

W słoiku o pojemności 1 l wymieszać 5 łyżek mąki z 5 łyżkami wody. Powstałą gęstą papkę odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Przez 6 kolejnych dni, najlepiej o tej samej porze dnia, uzupełniać zakwas 3 łyżkami mąki i 3 wody, dokładnie mieszając. Istotne jest by zachować proporcje 1:1. Słoika nie można zakręcać. Najlepiej przykryć go szmatką. Pracujący zakwas wyraźnie zwiększa swoją objętość. Tworzą się w nim charakterystyczne pęcherzyki powietrza. Jego zapach staje się kwaśny. Siódmego dnia można już bez problemu upiec pierwszy chleb 🙂 Gotowy zakwas przechowujemy w lodówce. Raz na dwa tygodnie należy go „dokarmić” 3 – 5 łyżkami mąki i 3 – 5 wody.

Pyszności życzę

:D

 

Asia

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *