You are currently viewing Muffiny z dyni

Muffiny z dyni

Po ostatnich eksperymentach z zupą z dyni postanowiłam wypróbować jeszcze innych sposobów na użycie tego jesiennego „warzywa”. Tym razem miałam ochotę na dynię „na słodko”. Najpierw myślałam nad ciastem potem stwierdziłam, że będą to muffiny… moje ulubione i proste w wykonaniu babeczki. ( Podawałam już wcześniej przepis na muffiny z borówkami. )

Jeśli chodzi i muffiny jest jedna podstawowa zasada: szykujemy dwie miseczki- w jednej łączymy ze sobą składniki suche, a w drugiej mokre. Łączymy je na chwilkę przed umieszczeniem w foremkach, delikatnie mieszając widelcem – nie używamy miksera !

Tym razem potrzebne na będą trzy miseczki ! Jedna na składniki suche, druga na składniki mokre a trzecia na startą na tartce dynię.

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki płatków owsianych.
  • 3/4 szklanki cukru ( można dodać całą ale my wolimy wersję mniej słodką),
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka  sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki imbiru,
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,

Składniki mokre:

  • 2 jajka,
  • pół szklanki oleju,
  • 150 ml jogurtu naturalnego,
  • kilka kropelek aromatu np. cytrusowego.

* starta dynia – ja użyłam 1/3 część mojej dyni.

Po zmieszaniu ze sobą składników suchych z mokrymi i dodaniu startej dyni otrzymane ciasto umieszczamy w silikonowych foremkach.

Tak przygotowane foremki wkładam do rozgrzanego już piekarnika.                                  Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Ja zazwyczaj po 15 minutach sprawdzam wykałaczką czy ciasto w środku jest już upieczone, jeśli jest to wyłączam piekarnik ale zostawiam w nim jeszcze na chwilkę muffiny aby wystygły powoli w ciepłym jeszcze piekarniku.

 

Nie spodziewałam się takiego efektu jaki osiągnęłam. Jak już pisałam to moje pierwsze eksperymenty z dynią… w wersji słodkiej na pewno nie ostatnie. Smak muffin był naprawdę niesamowity. A najważniejsze dla mnie jest to, że … w środku nie były suche, a ja osobiście bardzo lubię mokre ciasto. Były też bardzo puszyste i delikatnie słodkie w smaku.

Smacznego,

Kasia.

Ten post ma 8 komentarzy

  1. sweetandchili

    Mmmm… chyba się skuszę na muffiny 🙂 dawno nie robiłam 🙂 Wspaniale wygladają!

  2. marta-gotuje

    Po takiej recenzji muszę w końcu spróbować dynię 😀 Wyglądają pysznie!

  3. Veronica

    Muffinki są dobre na wszystko:) ale dyniowych jeszcze nie robiłam.

    1. Kasia

      oj są są 🙂
      takie szybkie, proste w takie pyszne.

  4. Iris

    Ja tylko mam pytanie odnosnie ilości dyni jakiej powinnam użyć. Bo dynie mają rożną wielkosc wiec ta 1/3 może się miedzy soba różnić.

    1. Iris

      no dobra, improwizowałam z ilością dyni. Wyszły pyszne 🙂 ja jeszcze polecam na wierzch każdej takiej muffinki dodać troszkę łuskanych ziaren słonecznika – ładnie wygląda i ma ciekawy posmaczek.

  5. kuchenna.pl

    Iris przepraszam ale dopiero teraz mam dostęp do internetu no więc… tak naprawdę ja zawsze daję na oko 😉 po prostu ścieram tyle, żeby ciasto nie było ani za gęste ani za rzadkie.
    Cieszę się, że się udały ;-)))
    I fajny pomysł ze słonecznikiem…spróbuję na pewno.

Dodaj komentarz