Mój sprawdzony przepis na muffinki doczekał się nowego, zdrowszego brata. Mniejsza ilość cukru, olej w miejsce masła i dodatek mąk pełnoziarnistych oraz świeżych owoców okazał się strzałem w 10. Babeczki wyszły lekkie, kwaskowate i wilgotne. To szybki sposób na pyszną przekąskę do popołudniowej kawy (bez kawy też smakują wybornie 😉 ). Polecam!
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 80-90 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mieszanych porzeczek czarnych i czerwonych
- płatki migdałów, wiórki kokosowe, orzechy (do wyboru)
W jednej misce zmieszać ze sobą składniki mokre, w drugiej suche. Następnie połączyć ze sobą zawartości obu naczyń. Dodać umyte i obrane porzeczki. Nałożyć do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami, do wysokości około 2/3. Posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Piec do suchego patyczka w temperaturze 170 – 180 stopni.
Pyszności życzę
Asia
Uwielbiam ciasta i babeczki owocowe, wiec to coś dla mnie. Spróbuję z jagodami 🙂