Muffiny z borówkami

 

Dzisiaj z okazji weekendu zapraszam was na coś słodkiego a mianowicie na muffinowe szaleństwo. Muffiny często goszczą w naszych progach ponieważ są naprawdę pyszne i proste do zrobienia. Robię je przez cały rok, zmieniam tylko dodatki. Dzisiaj z racji tego, że borówki są na ‚czasie’ będzie przepis z borówkami.

Przygotowanie ciasta na muffiny :

  1. Przygotowujemy dwie miseczki. W jednej mieszamy ze sobą :

Składniki suche :

  • 2 szklanki mąki ( ja od jakiegoś czasu robię taką mieszankę, że dodaję połowę szklanki mąki tortowej puszystej z Lubelli, jedną szklankę mąki pełnoziarnistej, i połowę szklanki płatków owsianych błyskawicznych albo moje muffiny były mniej kaloryczne),
  • 3/4 szklanki cukru ( można dodać całą ale my wolimy wersję mniej słodką),
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka  sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,

a w drugiej :

Składniki mokre :

  • 2 jajka,
  • pół szklanki oleju,
  • 150 ml jogurtu naturalnego,
  • kilka kropelek aromatu np. cytrynowego albo pomarańczowego.

2. Kolejnym etapem jest pomieszanie ze sobą składników mokrych z suchymi.                  Uwaga… mieszamy składniki za pomocą widelca, przez chwilkę nie przejmując się grudkami.       W ostatnim etapie dodaję owoce, w tym przypadku borówki. Wszystko jeszcze raz mieszamy. Szykujemy foremki. Ja mam silikonowe, które uwielbiam. Do środka wkładam papierowe papilotki i łyżką wypełniam je ciastem… tak do połowy wysokości.

4. Tak przygotowane foremki wkładam do rozgrzanego już piekarnika.                             Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Ja zazwyczaj po 15 minutach sprawdzam wykałaczką czy ciasto w środku jest już upieczone, jeśli jest to wyłączam piekarnik ale zostawiam w nim jeszcze na chwilkę muffiny aby wystygły powoli w ciepłym jeszcze piekarniku.

Smacznego,

Kasia 🙂

5 thoughts on “Muffiny z borówkami

  1. fram

    Jestem uzależniona od muffinów 🙂

    Odpowiedz

  2. fram

    Po przeczytaniu przepisu zdałam sobie sprawę, że wczoraj zrobiłam dokładnie takie same muffiny (z tym, że w przepisie miałam jedno jajko i skórkę otartą z cytryny+sok z cytryny) 😉

    Odpowiedz

  3. kuchenna,pl

    Fram ja też 🙂 i następnym razem ukradnę od Ciebie sposób dodawania skórki z ccytryny 🙂

    U mnie w ten weekend gościły też z gruszką i cynamonem…tak troszkę zimowo ale skoro byłam przeziębiona i piłam wodę z miodem to i muffiny zimowe mogły byc 🙂

    Odpowiedz

  4. Muffiny z dyni | Kuchenna.pl | Przepisy kulinarne

    […] Po ostatnich eksperymentach z zupą z dyni postanowiłam wypróbować jeszcze innych sposobów na użycie tego jesiennego “warzywa”. Tym razem miałam ochotę na dynię “na słodko”. Najpierw myślałam nad ciastem potem stwierdziłam, że będą to muffiny… moje ulubione i proste w wykonaniu babeczki. ( Podawałam już wcześniej przepis na muffiny z borówkami. ) […]

    Odpowiedz

  5. anna

    na ile muffin jest ten przepis 😛

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *