Tarta na cieście francuskim z kabanosem, chorizo, zielonymi oliwkami i oscypkiem.

Tarta na cieście francuskim z kabanosem, chorizo, zielonymi oliwkami i oscypkiem.

Jak już kiedyś wspominałam ciasto francuskie zawsze mam w lodówce na tak zwaną ’ czarną godzinę’ a ponieważ walczę z przeraźliwym wirusem i jestem na L 4 muszę sobie jakoś radzić z obiadami. W ten sposób ostatnio powstała u mnie w kuchni tarta na cieście francuskim z tym co można było u mnie znaleźć w lodówce, rezultat jednak był zadowalający.

Składniki :

  • jedno opakowanie ciasta francuskiego,
  • dwa kabanosy ( długie),
  • garść zielonych oliwek,
  • oscypek ( połowa takiego dużego),
  • kilka plasterków chorizo,
  • sos pomidorowy : pomidory z puszki, oliwa, cebula, czosnek, odrobina soli, pieprzu i cukru,

Sposób przygotowania :

  1. Ciasto francuskie wykładamy na blaszkę wraz z papierem do pieczenia, wykonujemy widelcem kilka dziurek, po czym smarujemy dokładnie wykonanym pomidorowym sosem,
  2. Na warstwę sosu układamy kolejno nasze składniki : kabanosy, chorizo, pokrojone w talarki zielone oliwki oraz oscypek.
  3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  4. Całość można jeszcze polać sosem pomidorowym.

Smacznego,

Kasia.

Ten post ma 2 komentarzy

  1. szana

    to musi być niesamowicie dobre! połączenia idealne *_*
    pozdrawiam ciepło,
    szana!

  2. Kasia

    Oscypek z kabanosem i oliwkami…mniam. Ja tam lubię takie połączenia 🙂

Skomentuj szana Anuluj pisanie odpowiedzi