Witajcie,
Dzisiaj chciałam wam przedstawić kolejny mój pomysł na mini przekąski, którymi zawsze możemy poczęstować niespodziewanych gości. Nigdy nie mogłam się przekonać do pizzy calzone bo lubię ’ dopieczoną’ pizzę i wydawało mi się, że w takim pierogu warzywa raczej puszczają soki niż są ’ dopieczone’. Spróbowałam więc zrobić wersję mini pierożków z grillowanymi wcześniej warzywami na patelni do grillowania.
Ciasto ( przepis na ciasto do pizzy ) :
- saszetka suszonych drożdży (7 gram) albo 250 gram świeżych,
- szklanka letniej wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oliwy,
- 500 gram mąki pszennej.
Pozostałe produkty, które zapiekałam w calzone :
- salami,
- mozzarella,
- grillowany bakłażan.
Sposób przygotowania ciasta :
- W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru oraz oliwę z oliwek i zostawiamy na chwilę.
- Mąkę razem z łyżeczką soli musimy przesiać na stolnicę , zrobić z niej kopczyk a następnie dziurkę w środku, do której bardzo powoli wlewamy wodę z drożdżami i dodatkami formując i zagniatając ciasto.
- Ciasto wyrabiać przez 10 minut, po czym przełożyć do np. miseczki, przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
- Po godzinie wyciągamy, porcjujemy ciasto na trzy części, rozwałkujemy i wycinamy szklanką albo jak ja miseczką z ciasta kółeczka.
- Nadziewamy według uznania czym chcemy, ja nadziewałam grillowanym wcześniej bakłażanem, mozzarellą i plasterkiem salami.
- Zawijamy tworząc pieroga. Na koniec smarujemy nasze pierogi jajkiem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
- Podajemy z sosem pomidorowym, czosnkowym albo same. ( według gustu i uznania).
I po upieczeniu ( zdjęcie zrobione w pośpiechu….zanim zdążyły zniknąć z półmiska ).
Smacznego kochani,
Kasia 🙂