Póki jeszcze sezon na świeże warzywka w pełni postanowiłam zrobić jedną z moich ulubionych zup (kremów), a mianowicie krem kalafiorowo-porowy. Przyznam się na samym początku, że długo szukałam swojego 'sposobu’ na ten krem. W tym celu przeglądałam inne blogi, szukałam inspiracji. I myślę, że w końcu znalazłam 'swój smak’. Po prostu do delikatnego kalafiora dodaję inne dodatki, które wzmocnią jego delikatny smak. Dodaję por, serek topiony a bardzo często także odrobinkę mleka kokosowego. Otrzymany krem ma intensywniejszy smak i aromat. Aromat wczorajszego unosił się po mieszkaniu do samego wieczora.
Składniki :
- 1 kalafior średniej wielkości,
- 1 marchewka,
- 1 por,
- 1 ziemniak,
- 1 duża cebula ( u mnie jak zwykle gości czerwona),
- 3 ząbki czosnku,
- oliwa,
- przyprawy : sól, pieprz,
- wywar z bulionu ( 0,5 litra)
- odrobina mleka kokosowego.
Sposób przygotowania :
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy, w tym samym czasie do garnka wlewamy oliwę po czym wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy do momentu kiedy uzyskają złoty odcień.
- Por myjemy i kroimy w talarki, po czym wrzucamy do garnka do cebuli i czosnku i wszystko razem jeszcze prużymy.
- W tym czasie myjemy i dzielimy na różyczki kalafiora, obieramy i kroimy w talarki marchewkę i to samo robimy z ziemniakiem.
- Kiedy cebulka, czosnek i por jest już ładnie przyrumieniona…. a z garnka wydobywa się aromatyczny zapach … dodajemy pozostałe składniki, zalewamy bulionem i wszystko razem gotujemy aż do momentu kiedy wszystkie warzywka będą bardzo miękkie.
- Przestudzamy całość po czym miksujemy przy użyciu blendera na krem.
- Po zmiksowaniu doprawiamy do smaku… jak już wspomniałam albo roztapiamy serek topiony, albo dodajemy odrobinę mleczka kokosowego.
Smacznego,
Kasia.
Pingback: Pikantna zupa krem z dyni. | Kuchenna.pl | Przepisy kulinarne