Domowa ‚ vegetka’.

Witajcie,

Nie od dziś wiadomo, że we wszystkich kostkach rosołowych, vegetkach i tego rodzaju przyprawach, które mają na celu poprawić smak naszych dań, oprócz soli i ziół znajduje się też mnóstwo glutaminianu sodu.  Glutaminianu sodu jest organicznym związkiem chemicznym, który ma na celu wzmacniać smak i zapach naszych potraw,  ale i negatywnie wpływa na nasz organizm odkładając się i kumulując w nim latami.

Dlatego dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na domową ‚ vegetkę’, którą śmiało możemy stosować do różnego rodzaju dań, zup bez obawy, że 3/4 jej składu to związek chemiczny ! Moja vegetka to nic innego jak zmieszane ze sobą suszone warzywa, zioła i sól morska. Wszystkie produkty można kupić w sklepie z przyprawami i ziołami.

Składniki :

  • 1 kg soli morskiej miałkiej
  • 150 g suszu warzywnego ( korzeń – marchew, pietruszka, seler, por),
  • 1lyżka lubczyku (susz ),
  • 1 łyżka ziela angielskiego zmielonego,
  • 6-7 listów laurowych zmielonych,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • 3 łyżki suchej natki pietruszki,
  • 3 łyżki suchego koperku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka tymianku,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich.

Wszystkie składniki ze sobą dokładnie mieszamy po czym zamykamy w słoiczkach.

Gorąco polecam,

Kasia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *