Witajcie, dzisiaj przepis na moje ulubione, ukochane spaghetti . To, że najbardziej kocham na świecie makarony to już wiadomo, bo się do tej słabości już na blogu przyznawałam 😉 A teraz dodam jeszcze, że przepadam za oliwkami i kaparami. A w połączeniu z pomidorami i makaronem to już w ogóle- przepadam 🙂 Pomysł zaczerpnęłam od Jadłonomi i jej ’ Makaronu niegrzecznej dziewczyny’ aczkolwiek ze względu na drugą niegrzeczną dziewczynę w moim domu ( niespełna dwuletnią córeczkę) makaron ten zmodyfikowałam nie dodając ostrej papryczki chilii i wzbogacając go o suszone pomidory. Składniki :
- makaron spaghetti ( może być pełnoziarnisty),
- garść oliwek ( ja dodałam czarne ale mogą być zarówno zielone),
- garść kaparów,
- 4 duże pomidory ( jeśli z puszki to drobno krojone),
- kilka suszonych pomidorów,
- czosnek,
- przyprawy : papryka, odrobina soli, pieprzu, oregano, odrobina cukru,
- opcjonalnie może być papryczka chili,
- natka pietruszki,
- oliwa.
Sposób przygotowania :
- Obieramy czosnek i kroimy go ( jeśli ktoś woli to rozgniatamy, kroimy oliwki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Ja dodawałam także oliwę z suszonych pomidorów. Podsmażamy dodając kapary.
- Następnie dodajemy pomidory zarówno świeże jak i suszone.
- Wszystko razem ze sobą dusimy w między czasie przyprawiając solą, pieprzem, papryką, odrobiną cukru ( ja lubię łamać smaki dodając szczyptę cukru ),
- Makaron gotujemy według przepisu. Mój zawsze musi być al dente.
- Na makaron nakładamy nasz sos i wszystko razem posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego 🙂
Kasia !
Dla mnie bomba chociaż ja robiłem bez pomidorów suszonych 🙂
Moja ulubiona włoska potrawa ! Przepyszne 🙂
Uwielbiam makaron, który w połączeniu z pomidorami jest rewelacyjny!
Jak dla mnie – bomba. Tylko bez oliwek, bo ich nie lubię 🙂
Oliwki mogą być, jeśli są delikatnie zdominowane przez inne smaki. Jeszcze tylko parmezanu bym dosypała 😉