Lato, lato, lato a latem zawsze 'chodzą’ za mną sezonowe warzywka i staram się zawsze wykorzystać maksymalnie ten jakże krótki okres kiedy można się nimi nacieszyć. Tym razem w roli głównej cukinia. A dokładnie cukinia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym z warzywami i sosem pomidorowym. Przepis i wykonanie jest banalnie proste, a do tego za każdym razem można go urozmaicać i zmieniać według uznania i ochoty. Ja oprócz oczywiście cukinii, mięsa mielonego, pomidorów użyłam również troszkę pieczarek, cebuli, czosnku, posiekanej natki pietruszki ale po kolej !
Składniki :
- 3 duże cukinie,
- kilo mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowego),
- 1 czerwona cebula,
- 1 czerwona papryka,
- przyprawy do smaku : dwie łyżeczki mielonej papryki ( ja lubię pikantną ), sól, pieprz,
- 10 sztuk pieczarek,
- 2 pomidory, ( opcjonalnie dodaję jeszcze pomidory z puszki albo koncentrat pomidorowy),
- natka pietruszki,
- starty ser żółty,
- oliwa z oliwek.
Wykonanie :
- Przygotowanie cukinii. Cukinię musimy przekroić wzdłuż i wydrążyć ( ja korzystam ze specjalnej łyżeczki do wydrążania arbuzów i melonów ), wnętrze smarujemy delikatnie oliwa.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, czosnek obieramy i kroimy w miarę możliwości i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż cebula się zeszkli. Po czym dodajemy mielone mięsko i smażymy od czasu do czasu mieszając.
- W tym czasie kroimy pieczarki, sparzamy pomidory, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Dodajemy wszystko do mięsa, delikatnie soląc, pieprząc i doprawiając papryką.
- Pod sam koniec smażenia mięsa dodaję jeszcze pozostały miąższ z cukinii i czekam aż rozgotuje się delikatnie tworząc razem z pomidorami sos.
- Takim przygotowanym mięskiem faszeruję cukinie po czym układam je na blaszce do pieczenia.
- Pieczemy przez 30-45 minut w temperaturze 180 stopni.
- Na dziesięć minut przez wyciągnięciem posypuję jeszcze farsz startym żółtym serem i zapiekam.
Smacznego,
gotowała dla was Kasia.