Makaron z czerwonym pesto i boczkiem

O mojej miłości do makaronów i dań makaronowych już pisałam, o zamiłowaniu włoską kuchnią też i od czasu do czasu lubię rozpieszczać się właśnie takimi smakami. Mam nadzieję też, że kiedyś w moim zapracowanym tygodniu znajdę małą chwilkę aby się pobawić i zrobić pesto od podstaw. Obiecuję sobie. Tym razem jednak korzystałam z tego kupnego, w słoiczku ale…naprawdę pysznego.

Składniki :

  • makaron ( lubella spaghetti nr 4 ),
  • 300 gram chudego wędzonego boczku,
  • czerwone pesto ( w słoiczku ),
  • 2 łyżki oliwy z oliwy,
  • starty żółty ser,
  • kilka listków świeżej bazylii.

Sposób przygotowania ( szybki i naprawdę banalnie prosty ) :

  1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowany przeze mnie makaron jest zawsze al’dente.
  2. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie.
  3. Ugotowany makaron dodajemy na patelnię z boczkiem i łączymy z pesto.
  4. Mieszamy dokładnie całość chwilkę podsmażając.
  5. Podajemy posypane startym serem i listkami bazylii.

Smacznego,

Kasia.

 

One thought on “Makaron z czerwonym pesto i boczkiem

  1. Natalia

    Oj jak ja dawno nie jadłam czerwonego pesto! Pyszności

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź Natalia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *