Witajcie,
dzisiaj jedna z moich ulubionych pozycji w tym okresie. Zapiekanka w przygotowaniu jest banalnie prosta, do jej sporządzenia nie potrzebujemy wielu skomplikowanych produktów a smakuje naprawdę wyśmienicie. Szczególnie dla mnie miłośniczki makaronów, brokułów i pomidorów.
Składniki :
- 1 brokuł ( ja używam świeżego ),
- puszka pomidorów ( latem oczywiście mogą być świeże ja tym razem skorzystałam jeszcze z ’ zapuszkowanych’ pomidorów ),
- makaron ( u mnie tym razem królował makaron lubella spaghetti nr 4 ),
- śmietana do zup, sosów,
- 1 serek topiony ( w kostce gouda),
- ser żółty np. gouda do starcia,
- domowa vegetka,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania :
- Makaron wrzucam do lekko osolonej gotującej się wody dosłownie na 3-4 minuty ( aby potem zapiekając nie zrobiła się makaronowa papka, której bardzo nie lubię).
- Brokuły dzielimy na różyczki i wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody również na 5 minut.
- Tak ’ podgotowany’ makaron przykładamy do naczynia żaroodpornego a na nim układamy nasze brokuły.
4. Polewamy wszystko sosem a’la beszamelowym : w garnuszku w śmietanie rozpuszczam serek topiony, podlewając delikatnie odrobiną mleka i dodając domowej roboty vegety.
5. Całość pokrywamy pomidorami i wkładamy do piekarnika na 15 minut do temperatury 180 stopni.
6. Po 15 minutach wyciągamy na chwilkę naszą zapiekankę i posypujemy ją startym serem, po czym podpiekamy jeszcze przez około 10-15 minut.
A tak prezentuje się nasza zapiekanka tuż po wyciągnięciu z piekarnika.
Prawda, że niezwykle kolorowo i apetycznie się prezentuje?
Smacznego,
Kasia 🙂