Zapiekanka z makaronem, brokułami i pomidorami

Witajcie,

dzisiaj jedna z moich ulubionych pozycji w tym okresie. Zapiekanka w przygotowaniu jest banalnie prosta, do jej sporządzenia nie potrzebujemy wielu skomplikowanych produktów a smakuje naprawdę wyśmienicie. Szczególnie dla mnie miłośniczki makaronów, brokułów i pomidorów.

Składniki :

  • 1 brokuł ( ja używam świeżego ),
  • puszka pomidorów ( latem oczywiście mogą być świeże ja tym razem skorzystałam jeszcze z ‚ zapuszkowanych’ pomidorów ),
  • makaron ( u mnie tym razem królował makaron lubella spaghetti nr 4 ),
  • śmietana do zup, sosów,
  • 1 serek topiony ( w kostce gouda),
  • ser żółty np. gouda do starcia,
  • domowa vegetka,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania :

  1. Makaron wrzucam do lekko osolonej gotującej się wody dosłownie na 3-4 minuty ( aby potem zapiekając nie zrobiła się makaronowa papka, której bardzo nie lubię).
  2. Brokuły dzielimy na różyczki i wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody również na 5 minut.
  3. Tak ‚ podgotowany’ makaron przykładamy do naczynia żaroodpornego a na nim układamy nasze brokuły.

4. Polewamy wszystko sosem a’la beszamelowym : w garnuszku w śmietanie rozpuszczam serek topiony, podlewając delikatnie odrobiną mleka i dodając domowej roboty vegety.

5. Całość pokrywamy pomidorami i wkładamy do piekarnika na 15 minut do temperatury 180 stopni.

6. Po 15 minutach wyciągamy na chwilkę naszą zapiekankę i posypujemy ją startym serem, po czym podpiekamy jeszcze przez około 10-15 minut.

A tak prezentuje się nasza zapiekanka tuż po wyciągnięciu z piekarnika.

Prawda, że niezwykle kolorowo i apetycznie się prezentuje?

Smacznego,

Kasia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *