Krem marchwiowo-pomidorowy z grzankami ziołowo-czosnkowymi.

Witajcie,

latem Uwielbiam gotować robić zupy- kremy z dodatkiem młodych, aromatycznych warzyw, które mają intensywne smaki. Szczególnie dotyczy to pomidorów, które wreszcie zaczynają nabierać swoich walorów smakowych. A taki pomidoro-maniak jak ja czeka cały rok na ten moment.

Składniki :

  • 3 duże pomidory,
  • 4 średniej wielkości marchewki,
  • 1 duża młoda cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • oliwa z oliwek aromatyzowana ( chili i czosnek),
  • oliwa z oliwek aromatyzowana ( bazylia i zioła),
  • domowej roboty vegetka ,

Sposób przygotowania :

  1. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki po czym kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Marchewki obieramy i kroimy na większe talarki.
  3. Obieramy  oraz kroimy cebulę i czosnek ( nie muszą być bardzo drobno bo na koniec gotowania całość ‚blenderujemy ‚ ).
  4. Do garnka wlewamy oliwę z oliwek dodatkowo ja dodałam odrobinę oliwy aromatyzowanej chili & czosnek.
  5. Na oliwie podsmażamy cebulkę i czosnek, po chwili dodając pokrojoną marchewkę i całość pod przykryciem chwilkę ‚ smażymy’, aż wszystkie warzywka się zarumienią.

6. Następnie wlewamy bulion ( w mojej wersji woda z domowej roboty ‚vegetką’ wersja na zupę na szybko ). I wszystko razem gotujemy.

7. Kiedy marchewka będzie już prawie ugotowana dodajemy pokrojone wcześniej pomidory i razem jeszcze gotujemy pod przykryciem. W tym momencie możemy także według uznania i potrzeb doprawić nasza zupę.

8. Kroimy w kosteczkę chleb ( ja najbardziej lubię ten ‚wczorajszy’ ) i na oliwie ( ja użyłam oliwę aromatyzowaną bazylia&zioła) podsmażamy delikatnie przyprawiając przyprawą do grzanek.

9. Całość ‚blenderujemy ‚. Podajemy z grzankami.

Krem naprawdę POLECAM ! I życzę Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *