Smaczne surówki wiosenne i nie tylko

Surówki i sałatki najlepiej smakują wiosną. To właśnie wówczas można w nich wreszcie wykorzystać świeże, niezwykle wartościowe warzywa. Są najzdrowsze i łatwo dostępne, dlatego warto jadać je codziennie. Wiosenne surówki stanowią idealną przystawkę obiadową, podkreślając smak potraw oraz doskonale prezentując się na talerzu. Do szczególnie lubianych należą sałatki z typowych polskich warzyw, jak chociażby marchewka, seler, por czy biała kapusta.

Smaczna sałatka z pora

Por posiada charakterystyczny smak, który warto wykorzystać w pożywnej sałatce. Idealnie sprawdzi się ona jako dodatek do obiadu. Ze względu na obecność jajka, można ją podawać nawet na świątecznym stole wielkanocnym. Sałatka te jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a najwięcej czasu zajmuje samo przyrządzenie pora. Należy oddzielić od niego białe części, a następnie umyć i oszyć. Pokrojonego na półtalarki pora wystarczy posolić i przemieszać, a następnie odstawić do zmięknięcia. Tak przygotowane warzywo trzeba jeszcze przelać wrzątkiem na sitku oraz odcedzić. Jajka wystarczy ugotować na twardo i obrać ze skorupek, po czym pokroić w kostkę. . Całość uzupełnić można jabłkiem, konserwową kukurydzą, ogórkami, majonezem i musztardą. Sałatkę warto też doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Wyrazista surówka z marchewki i selera

Surówka przygotowana z marchewki i selera to lubiany dodatek obiadowy. Wyróżnia się nie tylko pysznym smakiem, ale również sporą wartością odżywczą. W marchewkach i selerze korzeniowym znaleźć można wiele witamin, które są szczególnie istotne dla osób poszukujących praktycznego sposobu na wzmocnienie odporności. W przepisie tym wykorzystać należy także jabłka, z których trzeba koniecznie wydrążyć gniazda nasienne. Wszystkie składniki powinny być dokładnie starte na tarce o małych łub średnich oczkach. Surówka z marchewki i selera świetnie smakuje doprawiona sokiem z cytryny. Najlepiej zrobić to zaraz po przetarciu jabłek, dzięki czemu nie ściemnieją. Całość wystarczy doprawić majonezem, pieprzem oraz solą.

Ostro-słodka surówka z pora i jabłka

Klasyczna surówka z pora i jabłka nieco różni się od sałatki zawierającej podobne składniki. Dodatek jabłka nadaje jej większej słodkości, dzięki czemu pasuje nawet osobom nieprzepadającym za charakterystycznym smakiem warzyw. Surówka ta idealnie nadaje się do dań mięsnych, takich jak kotlet de volaille czy klasyczny schabowy. Świetnie smakuje także z panierowaną rybą. W tym przepisie wykorzystać należy jedynie białą i jasnozieloną część pora. Fragmenty ciemnozielone oraz korzeń powinno się odkroić i wyrzucić. Por wymaga umycia i pokrojenia na półplasterki, a następnie wrzucenia na cedzak oraz zalania wrzątkiem. W następnej kolejności trzeba go ostudzić i oszyć, do czego wykorzystać można ręcznik papierowy. Przelewając pora wrzątkiem można sprawić, ze straci on nieco na ostrości. Surówkę należy doprawić solą, pieprzem, majonezem, czubatą łyżką gęstej kwaśnej śmietany oraz odrobiną soku z cytryny.

Klasyczna surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty i dodatkiem marchewki ma pyszny, słodko-kwaśny smak. Stanowi idealne uzupełnienie obiadu, ponieważ jest bardzo lekka. Nie zawiera majonezu, co obniża jej kaloryczność. Surówkę z kapusty da się nawet dodatkowo odchudzić, rezygnując z dodatku cukru. Na talerz można wówczas nałożyć praktycznie dowolną jej ilość, wzbogacając każde klasyczne danie obiadowe. Miłośnicy nieco intensywniejszych smaków mogą też doprawić surówkę octem. Proporcje składników warto zmodyfikować wedle uznania, np. dodając nieco więcej białej kapusty. Więcej szczegółów znajduje się na stronie: https://kulinarneprzeboje.pl/surowka-z-bialej-kapusty-i-marchewki/. W przepisie tym wykorzystać można praktycznie dowolne warzywa, tworząc kolorową i efektowną mieszankę na stole. Obowiązkowe składniki to marchewka i koperek. Surówka ta jest banalna w przygotowaniu, a do jej przyrządzenia wystarczy pół główki białej kapusty. Najlepiej wykorzystać młodą i bardziej miękką, ponieważ starsza może wymagać starcia na tarce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *