Piernik to ciasto, które ma wielowiekową tradycję! Dowiedz się skąd pochodzi to wyjątkowe, niezwykle aromatyczne ciasto i poznaj najlepszy przepis na piernik!
Piernik, choć kojarzy się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia, jest świetnym pomysłem na deser przez cały rok! Uwielbiają go nie tylko dzieci, ale także dorośli! Z piernikiem świetnie łączą się bakalie, a także marmolady czy powidła, np. śliwkowe. Przepysznego smaku dodaje mu także czekolada, którą często bywa polewany.
Przepis na piernik – poznaj
By przygotować pyszny, aromatyczny piernik nie trzeba być mistrzem cukiernictwa ani spędzić całego dnia w kuchni. Wystarczy znaleźć odpowiedni – szybki i prosty – przepis na udany wypiek.
Do szybkiego i prostego przepisu na piernik potrzebujemy przede wszystkim takich podstawowych produktów jak mąka, jajka, mleko, cukier, miód i masło, a także kakao, przyprawy korzennej, sody oczyszczonej i powideł śliwkowych. Jeżeli chcemy polać ciasto polewą czekoladową – wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę z masłem, a wierzch posypać orzechami włoskimi! Ciasto jest przepyszne, a dzięki podgrzaniu przyprawy korzennej – ma jeszcze intensywniejszy aromat. Planujesz spotkanie ze znajomymi lub szukasz pomysłu na weekendowy deser? Wejdź na stronę https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pierniki/piernik-latwy-szybki-przepis i znajdź wyśmienity przepis na piernik!
Piernik – ciasto z wielowiekową tradycją
Piernik to ciasto znane od dawna. Okazuje się, że już w czasach starożytnych przygotowywało się ciastka smarowane miodem nazywane wówczas miodownikami. Miodowniki zyskały popularność w średniowieczu. W Polsce zaś, pierwsze wzmianki o piernikach pochodzą z… końca XIV wieku. To właśnie wtedy pojawia się nazwisko Mikołaja Czana, który, oprócz wypiekania chleba, miał się także zajmować pieczeniem pierników.
Piernik bardziej i mniej tradycyjny
Pierniki, wraz ze swoją popularnością doczekały się wielu modyfikacji. Dziś, oprócz np. piernika staropolskiego, można znaleźć wiele przepisów na desery z ciastem piernikowym. Jednym z nich jest np. kostka piernikowa z prażonymi jabłkami i dekoracją z gruszek. Ciasto ma przepyszny smak. Piernik przekładany jest prażonymi jabłkami i śmietankowym kremem z nutą cynamonu. Ciasto polane jest polewą z gorzkiej czekolady i ozdobione za pomocą pisaków przeznaczonych do dekorowania ciast. Inną, ciekawą propozycją jest piernik marchewkowy, w którym miód zastępuje się marchwią.