Skoro mamy karnawał pokażę wam jeden z moich sposobów na szybką karnawałową i nie tylko przekąskę. Nie dosyć, że jest szyba i banalna w wykonaniu, można do niej użyć dosłownie wszystkiego co się znajduje w lodówce to jeszcze pięknie i kolorowo wygląda na talerzu i …. zawsze robi furorę.
No to kilka słów o tym czego potrzebujemy do ich wykonania :
- tortille ( ja używam gotowych zazwyczaj kupuję różne : pszenne, razowe, z pomidorami, ze szpinakiem) wtedy ładnie i kolorowo wyglądają na talerzu,
- do faszerowania można użyć dosłownie wszystkiego,
- wierzch tortilli smarujemy według uznania : sosem czosnkowym, serkiem homogenizowanym, serkiem twarogowym, można też użyć różnego rodzaju gotowych pasteli czy to jajecznych, czy pomidorowych, czy serowo-bazyliowych- wszystko zależy od naszych upodobań i od tego czym jeszcze będziemy faszerować nasze roladki,
- po posmarowaniu każdego tortilli układamy kolejno składniki według uznania : może to być wędzony łosoś, może kurczak, szynka, żółty ser, papryka, pomidor, pokrojone w talarki oliwki, sałata, ogórki konserwowe, salami, chorizo. Naprawdę wszystko zależy od naszych walorów smakowych i od tego co akurat posiadamy w naszej lodówce.
- następnie dosyć wąsko zwijamy naszą tortillę zostawiamy na chwilkę zwiniętą po czym ostrym noże kroimy na mniejsze kawałki- tak mniej więcej 5 cm ( chociaż to też zależy od naszej fantazji),
- w środek wciskamy wykałaczkę aby roladka nie rozwalała się na talerzu i żeby było łatwiej gościom sięgnąć.
Prawda, że wyglądają smakowicie?
Smacznego,
Kasia 🙂