Chcesz gotować zdrowo? Potrzebujesz odpowiednich naczyń

Pod pojęciem zdrowe gotowanie na ogół rozumiemy przyrządzanie lekkostrawnych potraw, unikanie tłuszczu, cukru i żywności wysoko przetworzonej. Tymczasem ważne jest nie tylko to, co gotujemy, ale także, w czym gotujemy. Zobacz, w jakich naczyniach możesz gotować zdrowo i bezpiecznie.

Garnki emaliowane – twój przepis na zdrową kuchnię

Kolorowe garnki emaliowane to prawdziwa ozdoba kuchni. Bez trudu wkomponują się zarówno w nowoczesne, jak i bardziej klasyczne wnętrze. Są niezastąpione, gdy urządzamy kuchnię w stylu rustykalnym bądź retro.

Emalia to nic innego jak ściśle przylegające do siebie drobinki szkła, wtopione w metalowy garnek w bardzo wysokiej temperaturze. W taki sposób uzyskuje się gładką, jednolitą i bezpieczną dla potraw powierzchnię, szkło bowiem nie wchodzi w reakcję z żadnymi produktami. W emaliowanych garnach można gotować lub dusić potrawy na wolnym ogniu. Trzeba tylko pamiętać o używaniu drewnianych sztućców do mieszania.

Blachy do pieczenia – zrób ciasto idealne

Dlaczego ciasta z cukierni zawsze wyglądają idealnie, a te domowe niekoniecznie? To nie tylko kwestia przepisu, ale też użytych naczyń. Nieprzywierające blachy do pieczenia to sposób na ciasto, które zachwyci nie tylko smakiem, ale też wyglądem.

Blacha do pieczenia jest jednolitą bryłą, bez wyraźnych zagięć, łączeń i spojeń. To doskonała alternatywa dla tortownicy, zwłaszcza wówczas, gdy chcemy upiec rzadkie ciasto, np. biszkopt, przyrządzić sernik na zimno lub domowe ptasie mleczko.

Foremki do ciast – jak zrobić kształtne baby

Baby drożdżowe to świąteczna tradycja polskiej kuchni. Piecze się je obowiązkowo na Wielkanoc, niektórzy robią baby z rodzynkami na Boże Narodzenie. To także sposób na szybkie i proste ciasto, które możemy upiec bez specjalnej okazji ot tak, bo lubimy. Zaletą bab, zarówno drożdżowych, jak i piaskowych, jest ich wygląd – same w sobie są tak dekoracyjne, że można je podać bez polewy, chociaż z nią prezentują się jeszcze lepiej.

Do zrobienia baby idealnej przyda się foremka do ciasta ze stali nierdzewnej. W zależności od tego, jaką babę chcemy zrobić, możemy wybrać foremkę z tuleją w środku lub bez niej. W każdym przypadku otrzymamy piękne, kształtne i smakowicie wyglądające ciasto. Wszak je się przede wszystkim oczami…

Szukasz sprawdzonych i bezpiecznych naczyń kuchennych? Sprawdź ofertę: https://naczynia.olkusz.pl