Murzynek z powidłami śliwkowymi

Noce robią się dłuższe, a chłodny wiatr często nie pozwala nam w pełni cieszyć się ostatnimi promieniami odchodzącego lata. Coraz częściej skąpany w strugach deszczu świat nie zachęca do spacerów. Antidotum na kapryśną aurę może być gorąca herbata w słodkim towarzystwie murzynka z powidłami śliwkowymi.

Składniki:

  • 1 margaryna
  • pół szklanki mleka
  • niepełne 2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • około 300 g powideł śliwkowych
  • wiórki kokosowe
  • garść orzechów laskowych

Margarynę, mleko, cukier, cukier waniliowy i kakao rozpuścić na wolnym ogniu. Odlać pół szklanki na polewę. Resztę przestudzić. Dodać kolejno mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 2 części i przełożyć powidłami. Na wierzch wylać polewę, udekorować wiórkami kokosowymi oraz posiekanymi orzechami laskowymi.

Pyszności życzę :D

Asia

 

3 thoughts on “Murzynek z powidłami śliwkowymi

  1. Droczilka

    Stary;) poczciwy murzynek, ale w nowym wydaniu. Pycha! 🙂

    Odpowiedz

  2. Asia

    Bardzo lubimy nowe wydania 😀

    Odpowiedz

  3. nowa

    Podane składniki są na jaką blachę (wymiary)???

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź Droczilka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *