Uwielbiam zupy, i to nie tylko te tradycyjne -> Mamine, ale także zupy-wynalazki 😉 Świetnie sprawdzają się w sezonie jesienno-zimowym. W zależności od konsystencji, dodatków i przypraw, sycą, rozgrzewają i wspaniale smakują. Najnowszy przepis to pachnąca orientem kurkuma, zielona soczewica, dla amatorów mięsiwa – podsmażony na oleju kokosowym filet z kurczaka oraz nasze tradycyjne ziemniaki. Wypróbujcie tego zaskakującego połączenia. Wielki garnek zupy znika w jeden dzień 😛
Składniki:
-
4 ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 4 ząbki czosnku
- oliwa
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 2 filety z kurczaka
- olej kokosowy
- 3 l bulionu drobiowego
- 200 g śmietany 18%
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka oregano
Ziemniaki i paprykę obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko razem podsmażyć 5 minut na oliwie. Następnie dodać zieloną soczewicę i jeszcze minutę smażyć. Przełożyć do garnka. Na tej samej patelni, na oleju kokosowym, przyrumienić, pokrojonego w kostkę, kurczaka na złoto. Doprawić pieprzem i solą. Połączyć z warzywami, wsypać przyprawy, zalać bulionem i gotować aż ziemniaki i kurczak będą miękkie. Na koniec zupę zaprawić zahartowaną śmietaną.
Pyszności życzę
Asia
Lubię soczewicę najbardziej ze wszystkich strączkowych, na pewno wykorzystam ten przepis w najbliższym czasie.
Gorąco polecam! Urzeka smakiem. Świetna także z zeszkloną cebulką <3
Gorąco polecam! Urzeka smakiem. Świetna także z zeszkloną cebulką <3
czy moge wiedziec na ile porcji ta zupka bo z ilości 3 litry bulionu i dwa filety wygląda że na wiele porcji?