Zupa z kurczakiem, papryką i zieloną soczewicą

Uwielbiam zupy, i to nie tylko te tradycyjne -> Mamine, ale także zupy-wynalazki 😉 Świetnie sprawdzają się w sezonie jesienno-zimowym. W zależności od konsystencji, dodatków i przypraw, sycą, rozgrzewają i wspaniale smakują. Najnowszy przepis to pachnąca orientem kurkuma, zielona soczewica, dla amatorów mięsiwa – podsmażony na oleju kokosowym filet z kurczaka oraz nasze tradycyjne ziemniaki. Wypróbujcie tego zaskakującego połączenia. Wielki garnek zupy znika w jeden dzień 😛

Składniki:

  •  4 ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 filety z kurczaka
  • olej kokosowy
  • 3 l bulionu drobiowego
  • 200 g śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka oregano

Ziemniaki i paprykę obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko razem podsmażyć 5 minut na oliwie. Następnie dodać zieloną soczewicę i jeszcze minutę smażyć. Przełożyć do garnka. Na tej samej patelni, na oleju kokosowym, przyrumienić, pokrojonego w kostkę, kurczaka na złoto. Doprawić pieprzem i solą. Połączyć z warzywami, wsypać przyprawy, zalać bulionem i gotować aż ziemniaki i kurczak będą miękkie. Na koniec zupę zaprawić zahartowaną śmietaną.

Pyszności życzę

:D

Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *