Zupa mocno pomidorowa

Witajcie, dzisiaj mój sposób na moją ulubioną zupę (krem) mocno pomidorową. Typowo włoski smak, aromat pomidorów i czosnku. Zupkę tą przygotowałam specjalnie na konkurs u‚ Kuchnia Bazylii ‚.

Moje składniki :
– pół litra bulionu warzywnego- z wykorzystaniem wody z  mySpring,
– 2 marchewki
– 1 pietruszka,
– 3 ząbki czosnku,
– 1 duża czerwona cebula,
– 1 puszka pomidorów,
– 6 sztuk suszonych pomidorów wraz z zalewą z oliwy,
– 4 świeże pomidory,
– oliwa z oliwek,
– sok pomidorowy,
– 1 papryczka chili ( ja dodałam suszoną),
– sól, pieprz, ostra papryka, cukier.

Mój sposób przygotowania :

  1. Wszystkie warzywa umyć, pokroić. Do garnka wlewam oliwę i wrzucam czosnek i cebulę aż do momentu aż się zeszklą.
  2. Wtedy wlewam bulion wrzucam marchewki, pietruszkę i pozwalam im się troszkę ugotować.
  3. W tym czasie na patelnię na oliwę wrzucam pokrojony pozostały czosnek, odrobinę cebuli i pokrojone w kostkę świeże pomidory. Podsmażam wszystko razem ze sobą przyprawiając:solą, pieprzem, ostra papryką, łyżką cukru.
  4. Kiedy z pomidorów zrobi się sos…dodaje całość do garnka, dodaję pomidory z puszki oraz suszone pomidory i papryczkę chili.
  5. Gotuję wszystko do momentu kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Kiedy zupka się ugotuje… wyłączam ją, pozwalam jej troszkę ostygnąć po czym używając blendera miksuję całość dodając jeszcze sok pomidorowy.

Zupę – krem mocno pomidorowy podaję z grzankami czosnkowo-ziołowymi, prażonymi migdałami albo łyżką gęstej kwaśnej śmietany.


To moja ulubiona zupa… pachnie Włochami i pozwala mi przetrwać te jesienne
dni.

Kasia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *