Zupa krem z buraków

SONY DSC

Składniki:

  • 4 buraki
  • 1 ziemniak
  • 1 mała cebula
  • 4 suszone śliwki
  • 2 goździki
  • 1,5 l wody
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa
  • dodatki: jogurt naturalny, pestki dyni, natka pietruszki

Umyte buraki owinąć folią aluminiową i piec do miękkości (około 1,5 – 2 h) w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do 150-170 stopni. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Można użyć także gotowych, obranych i ugotowanych buraków, dostępnych np. w Lidlu, ale pieczone na pewno zachowają więcej wartości odżywczych. Obranego i pokrojonego w kosteczkę ziemniaka podsmażyć na oliwie wraz z posiekaną cebulką. Dodać wodę, goździki i suszone śliwki i gotować 15 minut. Dorzucić pokrojone buraki, ocet, masło i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Całość zblendować na jednolitą masę. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego, natką pietruszki i pestkami dyni.

Pyszności życzę

:D

Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *