Zupa – krem porowy

Zima do idealna pora roku na rozgrzewające zupy kremy. Tym razem skusiłam się na krem z pory.

Zastanawiacie się dlaczego warto jadać pory?

Po pierwsze mają wiele wartości odżywczych przy bardzo małej kaloryczności dlatego sprawiają się doskonale podczas odchudzania. Zawierają duże ilości soli mineralnych ( wapnia, fosforu, potasu, sodu, żelaza i siarki). I co najważniejsze są znakomitym źródłem witamin, odpowiedzialnych między innymi za odporność, wzrok, zdrową skórę,  Poprawia koncentrację i pamięć. Bierze także udział w wytwarzaniu erytrocytów, hamuje toksyczne działanie leków.  Jest więcej idealna w tym akurat momencie kiedy wszyscy albo byli, albo są albo lada moment będą walczyć z wirusami.

Składniki :

  • 1 duża por ,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1 serek topiony ( ja lubię taki w kostce),
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania :

  • Do garnka wlewamy odrobinę oliwy. Cebulę obieramy i kroimy na talarki, to samo robimy z czosnkiem, po czym na rozgrzanej oliwie podsmażamy do zarumienienia.
  • Wlewamy przygotowany wcześniej bulion i dodajemy kolejno umytą i pokrojoną w talarki por, obranego pokrojonego ziemniaka i obraną pokrojoną marchewkę ( przez marchewkę krem nabiera delikatnie ciemniejszego koloru ).
  • Solimy, pieprzymy i gotujemy aż do momentu kiedy wszystkie warzywa będą miękkie.
  • Na samym końcu dodajemy serek topiony, czekamy aż się rozpuści po czym miksujemy wszystko za pomocą blendera.
  • Podajemy według uznania z grzankami, szczypiorkiem albo łyżką śmietany.

Smacznego,

Kasia.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *