Zupa krem marchwiowo-imbirowy

DSC00772 modFoto Stanisław Puszczyński

Składniki:

  • 1 kg marchwi
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 60 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 cm korzeń imbiru
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 150 g śmietany 18%
  • pieprz, sól
  • pestki dyni (opcjonalnie do podania)
  • grzanki (opcjonalnie do podania)

W większym garnku rozgrzać oliwę z oliwek z masłem. Dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zeszklić. Obraną i umytą marchew pokroić na talarki, pozbawiony skórki imbir na malutkie kawałki (lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Wrzucić do garnka. Całość zalać bulionem i gotować przez około 15 minut. Po wystudzeniu zmiksować za pomocą blendera i ponownie podgrzać. Dodać zahartowaną śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę podawać gorącą, z grzankami, pestkami dyni, listkami bazylii lub kolendry.

Pyszności życzę

:D

Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *