Zupa brukselkowa z kurczakiem

Wspominałam już, że bardzo lubię zupy. Przepadam też za brukselką. A, że w tej chwili można ją zakupić praktycznie w każdym warzywniaku, zdecydowałam się przygotować to danie. Jest lekkie (bez mąki i śmietany), nietuczące i mocno warzywne, a przy tym smakuje wyśmienicie. Taka mała wiosna na talerzu w ten zimowy dzień 😉

Składniki:

  • 150 – 200 g filetu z kurczaka
  • łyżka oleju kokosowego do smażenia
  • sól i pieprz
  • 2 l bulionu drobiowego lub wywaru warzywnego
  • 0,5 kg brukselki
  • 2 marchewki
  • pół kalafiora
  • 3 liście laurowe

Filety z kurczaka pokroić na niewielkie części, doprawić solą i pieprzem i usmażyć na oleju kokosowym. Obrane marchewki pokroić w talarki, brukselkę na połówki, a kalafiora w kosteczkę. Wrzucić do garnka. Zalać bulionem, dodać liście laurowe i gotować do miękkości. Następnie dorzucić usmażonego kurczaka. Podawać z koperkiem.

Pyszności życzę

:D

Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *