You are currently viewing Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Witajcie, jakiś czas temu podawałam wam mój sposób, mój przepis na tak zwaną zapiekankę chłopską, dzisiaj dla odmiany lekko zmodyfikowana zapiekanka chłopska,  czyli co jeszcze można wykombinować z użyciem tradycyjnych ziemniaków. Jak już wtedy wspomniałam lubię ziemniaki tylko w zapiekanej wersji,  a zapiekanka jest naprawdę pyszna i szybka do wykonania, więc kiedy nie mam pomysłu na obiad często wychodzą właśnie tego typu dania.

Składniki ( dla dwóch osób ) :

  • 6 ziemniaków ( ilość ziemniaków zależy od ich wielkości  ),
  • 300 gram mięsa mielonego ( ja miałam akurat drobiowe),
  • 1 czerwona nieduża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów,
  • sól, pieprz, czerwona papryka,
  • oliwa z oliwek,
  • żółty ser starty na tartce.

Sposób przygotowania :

  1. W związku z tym, że ziemniaki długo muszą być zapiekane aby nadawać się do spożycia ja kroję je na talarki i gotuję w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut, potem zostawiam do ostygnięcia.
  2. Ostygnięte talarki ziemniaczane układam w naczyniu bądź naczyniach do zapiekania.
  3. Cebulę, czosnek kroję drobno i podpiekam na oliwie z oliwek, po chwili dodając mięso i razem wszystko podsmażając w między czasie soląc, pieprząc i posypując ostrą sypką papryką.
  4. Do podsmażonego mięsa dodaję pomidory z puszki i razem wszystko jeszcze podsmażam doprawiając do smaku według potrzeb.
  5. Tak przygotowanym mięsem pokrywam warstwę ziemniaków zapiekam w piekarniku w temperaturze około 200 stopni przez około 40 minut.
  6. Uwaga ! Startym żółtym serem posypuję zapiekankę na 10 minut przed końcem zapiekania, żeby ser nie spalił się a ziemniaki były dobre bo należy pamiętać, że potrzebują one więcej czasu aniżeli makaron.
  7. Można również same ziemniaki posypać przyprawą do ziemniaków bądź ziołami.

 

Smacznego,

Kasia 🙂

Ten post ma 4 komentarzy

  1. Alka

    Urządzam parapetówkę i chyba już wiem, co na niej podam! Wygląda świetnie, mam nadzieję, że i tak smakuje. już nie mogę się doczekać jak podam to gościom.

  2. ciemna

    taka… średnia wyszła. Dodałam jeszcze przyprawę do mielonego, a i tak mam wrażenie, że było niedoprawione. Dodałabym jeszcze czubata łyżkę koncentratu. No i trzeba trzymać dłuzej, Mam nowy, dobry piekrnik, gotowałam ziemniaki ok. 15 minut, a i tak były lekko surowe :/

    1. Kasia

      wiesz to wszystko zależy od preferencji smakowych oraz …faktycznie piekarnika 🙂

Dodaj komentarz