Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i pieczarkami.

Zapiekanka ”chłopska” czyli ziemniaki zapiekane z kiełbasą, pieczarkami pod sosem a’la beszamelowym to jeden z moich smaków dzieciństwa. Mama bardzo często robiła nam takie zapiekanki i dzisiaj rano mnie olśniło, że bardzo dawno jej nie robiłam,  a szczerze to sięgam po ziemniaki tylko w takich wersjach. Pieczonych, smażonych, ewentualnie z parowaru w towarzystwie wielu ziół.

Składniki :

  • 6-8 ziemniaków,
  • 2 kiełbasy,
  • 10-12 pieczarek ( zależy od wielkości),
  • 1 koncentrat pomidorowy,
  • opcjonalnie odrobina cebuli ( chociaż jak dla mnie niekoniecznie – bo lubię cebulę tylko kiedy występuje w formie  uprażonej albo ” zblenderowanej”  ),
  • serek topiony w kostce,
  • śmietana do zup i sosów,
  • 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania :

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 10-15 minut, potem odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Kiełbasę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni.
  3. Pieczarki kroimy i podsmażamy na oliwie, doprawiając sola, pieprzem, czosnkiem.
  4. W naczyniu żaroodpornym układamy : talarki ziemniaków, pokrywamy kiełbaską z pieczarkami (robimy dwie warstwy w ten sposób).
  5. Samą górę smaruję koncentratem pomidorowym ( małym), po czym smaruję sosem, który robię z : śmietany i serka topionego ( roztapiam na patelni).
  6. Podpiekam z 10 minut w temperaturze 200 stopni, po czym posypuję startym żółtym serem i ponownie zostawiam jeszcze w piekarniku na około 20 minut w temperaturze około 200 stopni.

 

Smacznego,

i miłego sobotniego popołudnia.

Kasia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Powered by sweetCaptcha