Zapiekanka ”chłopska” czyli ziemniaki zapiekane z kiełbasą, pieczarkami pod sosem a’la beszamelowym to jeden z moich smaków dzieciństwa. Mama bardzo często robiła nam takie zapiekanki i dzisiaj rano mnie olśniło, że bardzo dawno jej nie robiłam, a szczerze to sięgam po ziemniaki tylko w takich wersjach. Pieczonych, smażonych, ewentualnie z parowaru w towarzystwie wielu ziół.
Składniki :
- 6-8 ziemniaków,
- 2 kiełbasy,
- 10-12 pieczarek ( zależy od wielkości),
- 1 koncentrat pomidorowy,
- opcjonalnie odrobina cebuli ( chociaż jak dla mnie niekoniecznie – bo lubię cebulę tylko kiedy występuje w formie uprażonej albo ” zblenderowanej” ),
- serek topiony w kostce,
- śmietana do zup i sosów,
- 1 ząbek czosnku.
Sposób przygotowania :
- Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 10-15 minut, potem odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Kiełbasę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni.
- Pieczarki kroimy i podsmażamy na oliwie, doprawiając sola, pieprzem, czosnkiem.
- W naczyniu żaroodpornym układamy : talarki ziemniaków, pokrywamy kiełbaską z pieczarkami (robimy dwie warstwy w ten sposób).
- Samą górę smaruję koncentratem pomidorowym ( małym), po czym smaruję sosem, który robię z : śmietany i serka topionego ( roztapiam na patelni).
- Podpiekam z 10 minut w temperaturze 200 stopni, po czym posypuję startym żółtym serem i ponownie zostawiam jeszcze w piekarniku na około 20 minut w temperaturze około 200 stopni.
Smacznego,
i miłego sobotniego popołudnia.
Kasia.
Pingback: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym | Kuchenna.pl | Przepisy kulinarne
Palce lizać 🙂 Fajny smaczek daje ten koncentrat. Polecam wszystkim!