World Pasta Day czyli Światowy Dzień Makaronu – Spaghetti z klopsikami według przepisu Jamiego Olivera

Pewnie już wiecie, że dziś 25 października wszyscy miłośnicy makaronu obchodzą swoje święto,  a mianowicie Word Pasta Day czyli Światowy Dzień Makaronu. Dzień ten obchodzony jest od 1995 roku,  a z roku na rok rośnie liczba miłośników tego oto produktu. Pewnie także dlatego, że jest to produkt uniwersalny, stanowiący dodatek albo będący samoistnym daniem. Wiecie, że przeciętny Włoch zjada rocznie około 26 kg makaronów?  A na całym świecie rozróżniamy 350 różnych rodzajów i kształtów makaronu?

World Pasta Day - światowy Dzień Makaronu 2012

Postanowiłam dziś zrobić coś niby znanego ale nowego… nowego w moim menu. I wybór padł na pomysł Olivera Jamiego i jego Spaghetti z mielonymi mięsnymi kuleczkami w sosie pomidorowym. Taka alternatywa dla tradycyjnego – spaghetti bolognese.

Składniki na klopsiki mięsne :świat

  • 500 gram. mielonego mięsa ( ja zmieszałam wołowe z wieprzowym),
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • krakersy ( około 10 sztuk),
  • 2 łyżki musztardy Dijon,
  • 1 jajko,
  • przyprawy: sól, pieprz, odrobina papryki,

Składniki na sos :

  • pomidory z puszki ( dodatkowo dodaję 1 łyżkę przecieru pomidorowego z bazylią),
  • oliwa,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili – ja mam chili suszone w płatkach,
  • makaron ( lubella  wstążki długie numer 11 ),
  • starty ser lub parmezan do posypania całości.

Sposób przygotowania :

  1. Mięso włożyć do miski, posolić, popieprzyć, rozgnieść krakersy i wbić jajko. Wszystko razem ze sobą wymieszać. Pokroić i dodać świeży rozmaryn. Ulepić mięsne kuleczki i usmażyć na patelni na oliwie na brązowy kolor.
  2. W tym samym czasie do garnka nalać wody, odrobinę soli i gotować makaron według przepisu. Oczywiście nie za długo- nasz makaron musi być al dente.
  3. Cebulę, czosnek obrać, pokroić i zeszklić w garnku w niedużej ilości oliwy.
  4. Dodać pomidory z puszki oraz łyżkę koncentratu pomidorowego z bazylią a także papryczkę chili. Chwilkę razem gotować przyprawiając jeszcze do smaku według potrzeb.
  5. Podawać makaron z klopsikami, sosem i startym na tartce żółtym serem.

 

 

Smacznego,

Kasia.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *