You are currently viewing Tarta z owocami leśnymi i musem z białej czekolady

Tarta z owocami leśnymi i musem z białej czekolady

Składniki:

  • 130 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 30 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 150 g białej czekolady
  • 2 jajka
  • owoce leśne świeże lub mrożone
  • cukier puder do posypania wierzchu

Masło posiekać z mąką i cukrem pudrem. Dodać żółtko oraz zimną wodę i zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu masą wyłożyć formę do tarty. Ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, aż ciasto się zrumieni. Połamaną na kostki białą czekoladę rozpuścić w gorącej śmietance. Odstawić by ostygła. Jajka ubić mikserem i połączyć z wychłodzoną masą czekoladową. Na ciasto wyłożyć owoce i zalać je musem. Piec kolejne 20 minut. Przed podaniem wystudzić. Udekorować cukrem pudrem.

Pyszności życzę

:D

Asia

Ten post ma 2 komentarzy

  1. Mariusz Komorowski

    Wprost uwielbiam wszelkie tarty. Myślę, że znalazłem już przepis na deser w najbliższy weekend 🙂

    1. Asia kuchenna

      Pysznie polecam – rozpływa się w ustach 😀

Dodaj komentarz