Tarta z malinami i musem z białej czekolady

20170206_175349-mod

Składniki:

  • 130 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 30 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 150 g białej czekolady
  • 2 jajka
  • maliny świeże lub mrożone
  • cukier puder

Masło posiekać z mąką i cukrem pudrem. Dodać żółtko oraz zimną wodę i zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu masą wyłożyć formę do tarty. Ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, aż ciasto się zrumieni. Połamaną na kostki białą czekoladę rozpuścić w gorącej śmietance. Odstawić by ostygła. Jajka ubić mikserem i połączyć z wychłodzoną masą czekoladową. Na ciasto wyłożyć maliny i zalać je musem. Piec kolejne 20 minut. Przed podaniem wystudzić. Udekorować cukrem pudrem.

Pyszności życzę

:D

Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *