Tarta na cieście francuskim z kabanosem, chorizo, zielonymi oliwkami i oscypkiem.

Jak już kiedyś wspominałam ciasto francuskie zawsze mam w lodówce na tak zwaną ‚ czarną godzinę’ a ponieważ walczę z przeraźliwym wirusem i jestem na L 4 muszę sobie jakoś radzić z obiadami. W ten sposób ostatnio powstała u mnie w kuchni tarta na cieście francuskim z tym co można było u mnie znaleźć w lodówce, rezultat jednak był zadowalający.

Składniki :

  • jedno opakowanie ciasta francuskiego,
  • dwa kabanosy ( długie),
  • garść zielonych oliwek,
  • oscypek ( połowa takiego dużego),
  • kilka plasterków chorizo,
  • sos pomidorowy : pomidory z puszki, oliwa, cebula, czosnek, odrobina soli, pieprzu i cukru,

Sposób przygotowania :

  1. Ciasto francuskie wykładamy na blaszkę wraz z papierem do pieczenia, wykonujemy widelcem kilka dziurek, po czym smarujemy dokładnie wykonanym pomidorowym sosem,
  2. Na warstwę sosu układamy kolejno nasze składniki : kabanosy, chorizo, pokrojone w talarki zielone oliwki oraz oscypek.
  3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  4. Całość można jeszcze polać sosem pomidorowym.

Smacznego,

Kasia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *