You are currently viewing Światowy Dzień Pizzy – Pizza z mąki razowej

Światowy Dzień Pizzy – Pizza z mąki razowej

 

Zgodnie z zapowiedzią cyklu kuchni polsko- tureckiej początek swojej obecności na Kuchennej planowałam od zupełnie innego przepisu. Jednak, jak się okazuje dzisiaj jest Dzień Pizzy! A ja całkiem przypadkowo, nieświadoma owego święta, upiekłam wczoraj swoją pierwszą w życiu pizzę! Przepisem na to pyszne cudo, które zniknęło ze stołu po 5 minutach chciałabym się z Wami podzielić.

Składniki na dwie średnie pizze:
– drożdże suche 15 g (ok. 1,5 łyżki);
– 2 szklanki ciepłej wody;
– 3,5 szklanki mąki razowej;
– 1 łyżka oliwy z oliwek;
– 1,5 łyżeczki soli;
– koncentrat pomidorowy;
– przyprawy;
– ulubione dodatki do pizzy (ser żółty, pieczarki, szynka, kukurydza i inne).

Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuścić w wodzie. Odstawić na 5-10 minut.

2. Następnie do naczynia z rozpuszczonymi drożdżami przesiać mąkę, dodać oliwę i 1,5 łyżeczki soli. Dobrze wymieszać. Ciasto wyrobić, przykryć ściereczką i pozostawić na około 1,5 godziny, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.

3. Pewnie słyszeliście o sposobie na sprawdzenie, czy nasze ciasto jest „gotowe” – po urośnięciu należy je uderzyć pięścią. Wgniecenie powinno pozostać, jeśli tak się stało – przygotujmy nasze kubki smakowe na prawdziwą ucztę!

4. Przenieść ciasto na papier/blachę posypany mąką. Ciasto z mąki razowej nie jest tak elastyczne jak jasne, dlatego najlepiej rozgniatać je rękoma, aby powstał cienki placek o upragnionej wielkości. Swoje ciasto określiłabym jako „nie-grube”.

5. Nałożyć na ciasto koncentrat pomidorowy , przyprawy i dodatki, bez których nie wyobrażacie sobie Waszej pizzy. Ja nałożyłam bazylię, oregano, pieczarki, szynkę, oliwki, pomidory i kukurydzę.

6. Piekarnik nagrzać do 200°C i piec ok. 12 – 18 minut. Jeśli chodzi o ser żółty – radziłabym go dodać w trakcie, po około 10 minutach pieczenia. Ser będzie wtedy idealnie roztopiony a nie twardy jak kamień.

Ciasto w trakcie rośnięcia, dziurki w nim to dobry znak:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podzielone na dwie części, rozgniecione na blachach:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mix naszej uczty. Możecie również zobaczyć przekrój pizzy, prawda, że doskonała grubość?

Pizza z mąki razowej to mój pizzowy faworyt. Ma więcej błonnika i jest zdecydowanie bardziej sycąca. Dobra opcja dla osób, które uważają, że to niezdrowy tłusty fast-food, po którego zjedzeniu za chwilę znowu będziemy głodni.

Mam nadzieję, że Wasze wypieki będą smakowite.

Życzę smacznego,

Marta

Ten post ma jeden komentarz

  1. caperucita

    Ta „pizza” wygląda bardziej jak zapiekanka razowa niż prawdziwa pizza, do której stosuje się mąkę włoską typu 00 lub jako gorszy (też znacznie tańszy) zamiennik polską mąkę tortową.
    Oczywiście nie znaczy to, że nie jest wyśmienita… 🙂

Dodaj komentarz