Spaghetti z pomidorami, oliwkami i kaparami (Pasta alla puttanesca)

Witajcie, dzisiaj przepis na moje ulubione, ukochane spaghetti . To, że najbardziej kocham na świecie makarony to już wiadomo, bo się do tej słabości już na blogu przyznawałam 😉 A teraz dodam jeszcze, że przepadam za oliwkami i kaparami. A w połączeniu z pomidorami i makaronem to już w ogóle- przepadam 🙂 Pomysł zaczerpnęłam od Jadłonomi i jej ‚ Makaronu niegrzecznej dziewczyny’ aczkolwiek ze względu na drugą niegrzeczną dziewczynę w moim domu ( niespełna dwuletnią córeczkę) makaron ten zmodyfikowałam nie dodając ostrej papryczki chilii i wzbogacając go o suszone pomidory. Składniki :

  • makaron spaghetti ( może być pełnoziarnisty),
  • garść oliwek ( ja dodałam czarne ale mogą być zarówno zielone),
  • garść kaparów,
  • 4 duże pomidory ( jeśli z puszki to drobno krojone),
  • kilka suszonych pomidorów,
  • czosnek,
  • przyprawy : papryka, odrobina soli, pieprzu, oregano, odrobina cukru,
  • opcjonalnie może być papryczka chili,
  • natka pietruszki,
  • oliwa.

Pasta alla puttanesca Sposób przygotowania :

  1. Obieramy czosnek i kroimy go ( jeśli ktoś woli to rozgniatamy, kroimy oliwki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Ja dodawałam także oliwę z suszonych pomidorów. Podsmażamy dodając kapary.
  2. Następnie dodajemy pomidory zarówno świeże jak i suszone.
  3. Wszystko razem ze sobą dusimy w między czasie przyprawiając solą, pieprzem, papryką, odrobiną cukru ( ja lubię łamać smaki dodając szczyptę cukru ),
  4. Makaron gotujemy według przepisu. Mój zawsze musi być al dente.
  5. Na makaron nakładamy nasz sos i wszystko razem posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

Smacznego 🙂

Kasia !

5 thoughts on “Spaghetti z pomidorami, oliwkami i kaparami (Pasta alla puttanesca)

  1. Artur

    Dla mnie bomba chociaż ja robiłem bez pomidorów suszonych 🙂

    Odpowiedz

  2. Wiki

    Moja ulubiona włoska potrawa ! Przepyszne 🙂

    Odpowiedz

  3. Kinga

    Uwielbiam makaron, który w połączeniu z pomidorami jest rewelacyjny!

    Odpowiedz

  4. PaoOola

    Jak dla mnie – bomba. Tylko bez oliwek, bo ich nie lubię 🙂

    Odpowiedz

  5. inga

    Oliwki mogą być, jeśli są delikatnie zdominowane przez inne smaki. Jeszcze tylko parmezanu bym dosypała 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *