You are currently viewing Spaghetti alla bolognese

Spaghetti alla bolognese

Witajcie,

Dzisiaj kuchnia włoska. Bo gdyby mnie ktoś zapytał jaką kuchnię preferuję najbardziej odpowiem właśnie, że kuchnię włoską. I pomimo tego, że kuchnia ta jest szalenie różnorodna nam zazwyczaj kojarzy się z pastami czyli makaronem i pizzą. Uwielbiam makarony…oj tak to zdecydowanie moje największe kulinarne uzależnienie. Makaron,  do tego wspomniane już wcześniej pomidory, oliwa, przyprawy takie jak bazylia, oregano, tymianek, czosnek i … jestem w siódmym niebie. Dzisiaj spaghetti alla bolognese czyli klasyczne, najprostsze na świecie spaghetti i … według mnie chyba jednak najlepsze. Największym sekretem tego dania jest fakt, że makaron powinien być  al dente czyli- powinien być jędrny, twardy i stawiać opór zębom.

Składniki :

  • makaron spaghetti ( ja używam pełnoziarnistego),
  • 400 gram mielonego mięsa wieprzowego bądź wołowego ( ja lubię też wersję pół na pół),
  • pomidory ( latem oczywiście świeże- około 4 sztuk, zimą wolę pomidory z puszki bądź mrożone ),
  • czosnek,
  • cebula- jedna nieduża, u mnie zwykle czerwona,
  • 2 ogórki konserwowe ( w oryginalnym przepisie nie ma ogórków ale ja często dodaje do smaku ),
  • przyprawy : oregano, bazylia, pieprz, sól, odrobina papryki słodkiej lub ostrej.

 

Wykonanie :

  1. Gotujemy makaron według przepisu w  delikatnie posolonej wodzie .
  2. Na patelni smażymy mięso, w trakcie delikatnie soląc i pieprząc, można ewentualnie dodać jeszcze troszkę słodkiej lub ostrej papryki.
  3. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, czosnek, gdy już się zarumienią dodajemy pomidory i ogórki konserwowe. Dusimy chwilkę pod przykryciem, po czym łączymy mięso z powstałym sosem i wszystko razem dusimy jeszcze pod przykryciem przez 10 – 15 minut minut doprawiając jeszcze do smaku według uznania.   Ja doprawiam odrobiną cukru, dodaję jeszcze papryki, suszonego oregano bądź bazylii.

Wszystko możemy jeszcze posypać startym serem bądź parmezanem, którego tym razem u mnie zabrakło.

Smacznego 🙂

Kasia.

Ten post ma 2 komentarzy

  1. fram

    I znów ogórki 🙂

  2. Kuchenna.pl

    Ogórki … mój mąż za nimi przepada ale akurat w tej odsłonie nie przeszkadzają mi zupełnie 🙂

Dodaj komentarz