Wprowadzamy na blogu nową kategorię – dietetyczne. Będą ją zasilać przepisy na dania lekkie, mniej kaloryczne, pomocne w tworzeniu jadłospisu dla osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Na początek surowy kalafior. To smaczne warzywo stosowane jest w tej formie dość rzadko, a może być podstawą dla wielu chrupiących i kolorowych sałatek. Tym razem występuje w towarzystwie kurczaka i sosu czosnkowo – ziołowego. Polecam 😀
Składniki:
- pół kalafiora
- pół czerwonej papryki
- 6 rzodkiewek
- podwójna pierś z kurczaka
- sól
- pieprz
- tymianek otarty
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka octu winnego
- ząbek czosnku
- 10 listków świeżego rozmarynu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Filet z piersi kurczaka pokroić na niewielkie kawałki i usmażyć na łyżce oliwy. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Warzywa umyć, obrać i pokroić (kalafior można wcześniej zblanszować). Ułożyć na talerzu. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, połączyć z posiekanymi ziołami, octem winnym i 2 łyżkami oliwy. Sałatkę polać tak przygotowanym sosem.
Pyszności życzę
Asia