Sałatka z pieczonymi buraczkami

Buraczki, poza tradycyjnym barszczem czerwonym oraz w wersji „do kotleta”, wykorzystujemy dość rzadko. Myślę, że zupełnie niesłusznie 😀 Pieczone doskonale sprawdzają się w kolorowej i pożywnej sałatce.

Składniki:

  • 2 buraczki
  • pomidor
  • mały ogórek zielony
  • jajko
  • 3 plasterki sera pleśniowego (Złoty Lazur)
  • świeża bazylia
  • kolorowe zioła do sałatek (Kamis)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Buraczki obrać ze skórki, skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, a następnie zawinięte w folię aluminiową piec do miękkości w piekarniku, nagrzanym do 200-220 stopni. Po ostygnięciu pokroić i ułożyć na talerzu. Pomidora (można przed podaniem lekko przesmażyć na odrobinie oliwy), ogórka, ugotowane na twardo jajko oraz ser należy pokroić w kostkę i wraz z kilkoma listkami świeżej bazylii dodać do sałatki. Na koniec odrobina oliwy, szczypta soli i pieprzu oraz kolorowe zioła do sałatek i danie gotowe. Ważne, by przygotować potrawę bezpośrednio przed podaniem – w przeciwnym razie apodyktyczne buraczki narzucą swój kolor całości 😀

Pyszności życzę :D

Asia

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *