Sałatka z kurczakiem, prażonym słonecznikiem i sosem czosnkowym.

Wszelkiego rodzaju sałatki są fajne latem bo po pierwsze robi się je prosto i szybko, a po drugie nie ma nic lepszego w upalny dzień jak aromatyczna, orzeźwiająca sałatka. Robię ją często na różne sposoby, modyfikując składniki, a to dodając świeżego ogórka, a to oliwki, a to rzodkiewkę czy tez prażone migdały …  w zależności od tego co mam w lodówce albo na co mam ochotę. Jest to także sałatka, którą podaję na obiad jako danie główne, a także którą wykonuję w większej ilości na przykład na  przyjęcia bądź imprezy.

Składniki :

  • sałata lodowa,
  • dwa duże pomidory,
  • 100 gram prażonego słonecznika ( na rozgrzanej patelni ‚prażę’ łuskany słonecznik aż nabierze złotego odcienia, mieszając drewnianą łyżką i delikatnie soląc do smaku ),
  • jedna podwójna pierś z kurczaka,
  • przyprawy do kurczaka : sól, pieprz, papryka albo czasem przyprawa gyros,
  • 2 ogórki małosolne,
  • czerwona cebula,
  • czerwona papryka,
  • sos czosnkowy,

Przygotowanie:

  1. Pierwszym moim krokiem jest przygotowanie sosu czosnkowego.  Wykonuję go jako pierwszego,  żeby w czasie kiedy smażę kurczaka i kroję pozostałe warzywa – on mógł „nabierać smaku” w lodówce. Robi się w ten sposób bardziej czujny i aromatyczny. Sos czosnkowy do tej sałatki robię w sposób prosty i szybki. Dodaję starte dwa ząbki czosnku do jogurtu naturalnego plus jedną małą łyżeczkę majonezu. Mieszam ze sobą uzyskując gładką masę i dodaję jeszcze odrobinę pieprzu.
  2. Kurczaka – a dokładniej pierś – myję, wycieram w papierowy ręcznik, kroję po czym smażę na patelni na rozgrzanej łyżce oliwy dodając przyprawy : sól, pieprz, przyprawę gyros. 
  3. Myjemy i kroimy wszystkie pozostałe warzywka. Sałatę szatkujemy i rozkładamy na talerzu, na sałatę nakładamy pokrojone pomidorki ( ja nie obieram ze skórki) i kroję w łódeczki, kroimy ogórka małosolnego w paseczki, czerwoną cebulkę w talarki. Polewamy odrobiną sosu czosnkowego, posypujemy prażonym słonecznikiem, a na samą górę kładziemy usmażonego kurczaka i całość jeszcze raz polewamy sosem czosnkowym.

Sałatka jest naprawdę pyszna, szybka i  smaczna. A kurczak nadaje jej charakteru pełnego dania, którym można się nasycić.

Smacznego,

Kasia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *