Wszelkiego rodzaju sałatki są fajne latem bo po pierwsze robi się je prosto i szybko, a po drugie nie ma nic lepszego w upalny dzień jak aromatyczna, orzeźwiająca sałatka. Robię ją często na różne sposoby, modyfikując składniki, a to dodając świeżego ogórka, a to oliwki, a to rzodkiewkę czy tez prażone migdały … w zależności od tego co mam w lodówce albo na co mam ochotę. Jest to także sałatka, którą podaję na obiad jako danie główne, a także którą wykonuję w większej ilości na przykład na przyjęcia bądź imprezy.
Składniki :
- sałata lodowa,
- dwa duże pomidory,
- 100 gram prażonego słonecznika ( na rozgrzanej patelni 'prażę’ łuskany słonecznik aż nabierze złotego odcienia, mieszając drewnianą łyżką i delikatnie soląc do smaku ),
- jedna podwójna pierś z kurczaka,
- przyprawy do kurczaka : sól, pieprz, papryka albo czasem przyprawa gyros,
- 2 ogórki małosolne,
- czerwona cebula,
- czerwona papryka,
- sos czosnkowy,
Przygotowanie:
- Pierwszym moim krokiem jest przygotowanie sosu czosnkowego. Wykonuję go jako pierwszego, żeby w czasie kiedy smażę kurczaka i kroję pozostałe warzywa – on mógł „nabierać smaku” w lodówce. Robi się w ten sposób bardziej czujny i aromatyczny. Sos czosnkowy do tej sałatki robię w sposób prosty i szybki. Dodaję starte dwa ząbki czosnku do jogurtu naturalnego plus jedną małą łyżeczkę majonezu. Mieszam ze sobą uzyskując gładką masę i dodaję jeszcze odrobinę pieprzu.
- Kurczaka – a dokładniej pierś – myję, wycieram w papierowy ręcznik, kroję po czym smażę na patelni na rozgrzanej łyżce oliwy dodając przyprawy : sól, pieprz, przyprawę gyros.
- Myjemy i kroimy wszystkie pozostałe warzywka. Sałatę szatkujemy i rozkładamy na talerzu, na sałatę nakładamy pokrojone pomidorki ( ja nie obieram ze skórki) i kroję w łódeczki, kroimy ogórka małosolnego w paseczki, czerwoną cebulkę w talarki. Polewamy odrobiną sosu czosnkowego, posypujemy prażonym słonecznikiem, a na samą górę kładziemy usmażonego kurczaka i całość jeszcze raz polewamy sosem czosnkowym.
Sałatka jest naprawdę pyszna, szybka i smaczna. A kurczak nadaje jej charakteru pełnego dania, którym można się nasycić.
Smacznego,
Kasia.
Jaka zdrowa i apetyczna sałatka. Mam ochotę ją przyrządzić, nawet dzisiaj. 🙂
Polecam…wykonanie jest naprawdę szybkie i proste 🙂
kurczak i sos czosnkowy – dla mnie pycha!:)
Pingback: Przepis na Sałatka : brokuły, ser feta, sos czosnkowy i prażone migdały | Kuchenna.pl | Przepisy kulinarne