Sałatka z kurczaka, żurawiny i selera naciowego.

Dzisiaj przedstawię wam jedną z ciekawszych sałatek jaką miałam okazję jeść. Połączenie smaków słodkich i konkretnych.  Dodatkowo suszona żurawina, która w okresie zimowym jest doskonałym źródłem witaminy C, której nam wciąż brakuje.

Składniki :

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • około 100 gram suszonej żurawiny, mogą być także rodzynki albo wersja pół na pół tak jak w tym przypadku,
  • 3-4 laski selera naciowego,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz, papryka, suszona bazylia,
  • jogurt naturalny,
  • majonez,
  • oliwa.

Sposób przygotowania :

  1. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na kawałki, solimy, pieprzymy, delikatnie obtaczamy w papryce i suszonej bazylii po czym smażymy na oliwie na patelni aż zarumieni się. Po usmażeniu zostawiamy aż się ostudzi.
  2. Kroimy pozostałe składniki : szczypiorek, seler naciowy.
  3. Dodajemy szczypiorek i seler do kurczaka, do całości dodajemy żurawiną bądź rodzynki oraz przygotowujemy sos.
  4. Sos przygotowujemy z jogurtu naturalnego oraz majonezu w proporcji pół na pół.
  5. Wszystko razem ze sobą mieszamy i zostawimy na około 30 minut aby smaki się ze sobą  ‘przeżarły’.

Sałatka nie tylko ładnie kolorowo wygląda ale i smakuje bardzo ciekawie. Można zaskoczyć naszych gości czymś troszkę innym niż tradycyjne sałatki.

Smacznego,

Kasia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Powered by sweetCaptcha